



Ooit een gemakkelijk opvulmodel voor als een merk z’n crossover-gamma nog niet op orde had, nu een bewuste lifestyle-keuze: de Golf Alltrack toont aan dat er nog steeds plek is voor de opgeruwde stationwagen
Jazeker, het is de zoveelste variant op de Volkswagen Golf, en met een bescheiden dosis cynisme zou je kunnen stellen: de minst relevante. Want wie zit er in een wereld van SUV-achtigen nog te wachten op een Golf met een iets hoger onderstel en wat plastic versierstukken? En, ook niet onbelangrijk: wie heeft er in ons hedendaagse fiscale klimaat nog interesse in dikke aandrijflijnen?
Volkswagen kiest er namelijk voor om de Volkswagen Golf Alltrack alleen aan te bieden met een 180 pk sterke benzinemotor, of met de TDI-beul met 184 pk uit de GTD. En daarmee zetten ze in feite ook die enkele avontuurlijke leaseklant die nog interesse had buitenspel.
En toch willen we bij dezen een lans breken voor de Volkswagen Golf Alltrack. Omdat ie anders is. Omdat ie z’n heil zoekt in een niche die je eigenlijk was vergeten. We scheppen er een soort pervers genoegen in om met hem rond te rijden, want hij is een soort undercover-exoot. Een brave borst die opgaat in de massa, maar ondertussen wel een paar legergroene, lamswollen sokken aan heeft. Hij is discreet bijzonder.
Elke Volkswagen Golf Alltrack heeft 4Motion-vierwielaandrijving, en dat alleen al zou genoeg moeten zeggen over zijn insteek. Niet dat je er per se iets aan hebt in Nederland, maar je weet nooit wanneer je natte blaadjes onder je wielen krijgt. Onze testauto heeft een 1.8 TSI en een zestraps DSG-bak aan boord; niet de allernieuwste aandrijflijn die VW te bieden heeft, maar desondanks een prettige. Hij is gerust snel te noemen en heeft een stil en gerieflijk karakter, ook al komt de transmissie soms wat kleverig over. In de normale rij-modus is het onderstel het prettigst; zet je ‘m op de sportieve stand, dan wordt de demping wat ongepast hakkelig. Als je je heel diep concentreert, ontwaar je dat de zitpositie fractioneel hoger is dan die van andere Golf-bestuurders, en kun je smalend op ze neerkijken.
Een voordeel van VW’s hogere positionering van de Alltrack is dat hij standaard al heel wat luxe aan boord heeft. Zo hoef je niet bij te betalen voor klimaatcontrole, adaptieve cruisecontrol, 8-inch navigatie en een hip tellerscherm. De stevige, diep zittende stoelen zijn bekleed met een soort kruising tussen velours en een survivalstofje, en die van de bestuurder heeft een massagefunctie. Onze testauto kreeg nog wat opties mee die wat ons betreft aan te bevelen zijn, zoals 18-inch velgen, keyless go, een enorm panoramadak, het grootste navigatiescherm en actieve led-koplampen die een dansje doen als je de motor start – voor een totaalprijs van zo’n 50 mille.
De vraag is natuurlijk: wie geeft er zo’n bedrag uit aan een Golf als je er ook een leuk uitgedoste Audi voor kunt kopen? Nou: iemand die geen standaard keuzes maakt, maar toch niet per se hoeft op te vallen. Zijn dat niet vaak de leukste mensen?
Snoeck Patrick heeft op 17 augustus 2020 geschreven:
Kan je een Golf Alltrack in Belgie ook verkrijgen.
Mvg
Patrick