De dieselgate – dat is zeker nog niet iets van vroeger. Want hoewel het schandaal zo’n acht jaar geleden al aan het licht kwam, is de gifbeker nog niet leeg. Nu pas heeft de eerste Nederlandse klant uitsluitsel over een vergoeding. De rechtbank in Haarlem oordeelde dat een Nederlandse klant recht heeft op 3.000 euro schadevergoeding van Volkswagen.

De Nederlander kocht in 2010 een Golf TDI met de beruchte sjoemelsoftware. De dieselaar voelde zich genept door Volkswagen en startte met De Consumentenbond een rechtszaak tegen het merk. Het oorspronkelijke doel was dat de klant zijn aankoopbedrag van zo’n 33.000 euro terug zou krijgen, maar dat vond de rechter te ver gaan.

Volkswagen betaalde al veel meer compensatie voor dieselgate

De rechtbank oordeelde dat de Golf TDI door al het gedoe zo’n 3.000 euro in waarde is gedaald. Dit bedrag wordt nu gecompenseerd aan de Volkswagen-klant. Overigens is 3.000 euro een schijntje als je ziet wat Volkswagen in totaal kwijt is aan de dieselgate. Volgens Reuters loopt de schade voor Volkswagen al op tot ruim 31 miljard dollar.

De Volkskrant schat dat er in Nederland tussen de 150.000 en 180.000 Volkswagen-klanten zijn met een sjoemeldiesel. De uitspraak van de rechter betekent dat ook deze andere dieselrijders een poging kunnen doen om gecompenseerd te worden. De Consumentenbond wil met Volkswagen om tafel om te kijken of ze in één keer tot een schikking kunnen komen voor al deze dieselaars.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)