Tien jaar geleden, op 28 oktober 2008, was Volkswagen voor een kort moment het grootste bedrijf ter wereld. Niet het grootste automerk, nee, het grootste bedrijf, punt. De oorzaak was Porsche, dat aankondigde dat ze 74 procent van alle Volkswagen-aandelen te pakken hadden en een coup wilden plegen. De zogenoemde short sellers op de beurs werden wild.

Zoals Margot Robbie het zo aardig uitlegde in haar bubbelbad betekent short selling heel simpel dat je geleende aandelen of obligaties verkoopt om te profiteren van een verwachte daling van de beurskoers. Snap je? Nee, wij ook niet. En echt, we hebben de scène veelvoudig bekeken. Soms hebben we zelfs geluisterd. Dat maakt ook niet uit voor dit verhaal.

Inzetten op de daling van Volkswagen

Wat je moet weten is dat beursmannetjes in blinde paniek alle Volkswagen-aandelen gingen verzamelen die ze konden vinden, temidden van de wereldwijde financiële crisis. Ze hoopten een flinke klapper te maken op een koersdaling van VW. Hierdoor schoten de aandelen van het Duitse merk de lucht in. De aandelen piekten op 1.005 euro per stuk, meer dan een verdubbeling.

Hierdoor schoot de totale waarde van Volkswagen AG op 28 oktober 2008 naar 296 miljard euro. Daarmee overtroefde VW oliemaatschappij Exxon, dat toen 285 miljard euro waard was. Volkswagen was op dat korte moment meer waard dan de gehele rest van de Europese auto-industrie bij elkaar.

De dag erna stortten de aandelenkoersen van zowel Volkswagen als Porsche weer in elkaar. De coup van Porsche mislukte en het was uiteindelijk Volkswagen dat Porsche inlijfde. De turbulente periode kostte beide bedrijven een hoop geld. Maar Volkswagen mocht zichzelf voor één moment het grootste bedrijf ter wereld noemen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie