De Volvo 850 was bij de onthulling het technologische vlaggenschip uit Zweden. Een dwarsgeplaatste vijfcilinder, Delta Link-achterophanging, Side Impact Protection en een zelfinstellende gordel. Oef. De Italianen beloonden het ontwerp van de Estate (met die mooie verticale achterlichten) zelfs met de prijs voor mooiste stationwagen.

De mooiste prestatie van de Volvo 850 kwam echter in 1994. Toen zette Volvo een set Volvo 850 Estates in in het BTCC-kampioenschap met de boodschap om maar even wat races te gaan winnen. Estates. In een toerwagenkampioenschap. Hilarisch. Goed, ze werden achtste. Maar ze waren zonder twijfel de coolste raceauto’s op de baan. En dat is ook wat waard.

Ze zijn zelfs nu, meer dan een kwart eeuw later, nog zo onmiskenbaar cool dat iemand besloot een eigen replica te maken. Van het model dat Jan Lammers over de baan stuurde. In de basis is het een witte Volvo 850 Estate met een vijfcilinder met 144 pk uit 1995.

De Volvo 850 BTCC-replica liep slechts 237.714 kilometer. Of in Zweedse vijfcilinder-kilometers: ongeveer drie. Hij heeft net een grote beurt gehad en is de jouwe voor 6.950 euro. Dan heb je wel de coolste daily ooit.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie