Niet alleen houdt Volvo stug vast aan de stationwagen, ze gaan zelfs uitbreiden als het gaat om praktische auto’s. Jazeker, Volvo bevestigt de geruchten dat het merk aan zijn eerste MPV ooit werkt. De auto krijgt de naam Volvo EM90 en het ruimtewonder zal volledig elektrisch zijn. Het is vooralsnog niet bekend of het nieuwe personenbusje ook naar Nederland komt – we kunnen alleen maar duimen.

Wat we wel weten, is dat de MPV van Volvo op het SEA-platform komt te staan van moederbedrijf Geely. Hier staat bijvoorbeeld ook de Zeekr 009 op, wat eveneens een personenbusje is. Deze mensenverplaatser heeft in topvorm een 140-kWh batterij en bijna 550 pk. De 0-100-tijd is zelfs 4,5 seconden. Je hebt nog maar weinig te wensen – behalve misschien een Yamaha-V8.

Het bevalt je misschien niet, maar dit is hoe echte auto’s eruitzien | Foto: © Volvo/TopGear

De eerste MPV van Volvo is premium

Het enige wat Volvo momenteel kwijt wil over de EM90 is dat het een premium-MPV moet zijn. Als we naar de teaser-afbeelding boven dit bericht kijken (niet ons wanstaltige Photoshop-werkje) dan lijkt het op een uit de kluiten gegroeide EX90. Op 12 november van dit jaar trekt Volvo het doek van zijn eerste MPV en klanten in China kunnen de auto dan direct bestellen.

Nog even terug dan naar de Zeekr 009. Volgens de Chinese actieradius-meting (die nog een stukje optimistischer is dan onze WLTP) rijdt het busje tot wel 800 kilometer ver. De MPV van Zeekr is 5,2 meter lang. Ook is er nog een versie met 272 pk. Het is nog even afwachten welke elektromotoren de Volvo EM90 krijgt en óf hij dus naar Nederland komt.

De Volvo EM90 krijgt een Scandinavisch interieur

We hebben nog slecht nieuws, want het lijkt erop dat je het interieur van de Volvo EM90 met een inbussleutel nog wel zelf in elkaar moet zetten, want Volvo noemt de binnenkant een ‘Scandinavische woonkamer’. Ook moet het een ‘bewegende ruimte’ zijn ‘waar je gewoon jezelf kunt zijn.’ Het is allemaal wat. We gaan het zien in november.

Advertentie

Reacties

 • Jaap heeft op 25 augustus 2023 geschreven:

  Ik snap de zitpositie niet. Door de plaatsing van de deurstijlen zit je of vlak op de voorruit of er heel ver vanaf. Vreemd. Je gaat toch niet áchter de stijl zitten ?

  Reageer
 • Maarten heeft op 24 augustus 2023 geschreven:

  Fijn voor de Fiat Multipla dat ie eindelijk wordt afgelost.

  • gideon kaljouw heeft op 24 augustus 2023 geschreven:

   Alleen is ie moeilijker te tunen.

   • Maarten heeft op 25 augustus 2023 geschreven:

    Zou zomaar weer een klikje in je Volvo app kunnen worden zoals bij de Polestar2.
    Of bedoelde je optisch tunen?

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie