Hier zie je de nieuwe Volvo EX30. Wat maakt hem zo spannend? Nou, dat hij vol zit met superlatieven. Klaar voor? Het is de kleinste elektrische Volvo tot nu toe en de kleinste SUV van het merk. Daarnaast accelereert hij het snelste en heeft hij de kleinste CO2-voetdruk van alle Volvo’s die ooit gebouwd zijn. Nee, de EX30 is niet zomaar een nieuwe XC40.

Ook de looks zijn een tikkeltje anders. Zoek bijvoorbeeld eens naar de grille op de voorkant. Inderdaad, die is er niet echt. In plaats daarvan loopt er een streep achter de badge die het Volvo-logo imiteert. Wat wel hetzelfde blijft, is de tactiek om een witte auto een zwart dak te geven zodat hij er wat lager en smaller uitziet. Toch oogt de EX30 hierdoor niet agressief of sportief. Uit verschillende hoeken en standen vinden we hem zelfs best schattig. En heeft hij ook niet wat weg van een Audi A2?

Specificaties van de Volvo EX30

De nieuwe Volvo is straks te bestellen met één of twee elektromotoren. De sterkste versie is de Twin Motor Performance. Deze versie heeft 428 pk en schiet in 3,6 seconden van 0 naar 100 km/u. Daarmee is hij sneller dan de snelste Polestar (De Polestar 4 gaat in 3,8 seconden naar de 100 km/u). De uitvoering met één motor produceert 276 pk en doet hetzelfde sprintje in 5,5 seconden. Nog steeds genoeg om de nieuwe Civic Type R bij te houden.

De EX30 is dus zowel de snelste Volvo ooit als de groenste. Die duurzaamheid komt mede doordat 17 procent van het staal gerecycled is. Van de aluminiumonderdelen wordt een kwart opnieuw gebruikt. Daarnaast kun je vloermatten kiezen die ooit plastic flesjes waren. Het merk claimt zelfs dat er geen andere auto is die minder CO2 uitstoot in de eerste 200.000 kilometer.

Actieradius van de EX30

Hoeveel rijbereik jouw Volvo heeft, bepaal je zelf volgens het merk. Volvo wil graag dat je een batterijpakket kiest die bij jouw autogebruik hoort. De instapper krijgt een 51-kWh batterij en de versie met twee motoren een 64 kWh. Daarmee moet je 480 kilometer ver komen. Opladen kan van 10 naar 80 procent in 25 minuten.

De prijs van de Volvo EX30 is niet erg hoog

Dat had je niet verwacht, toch? Zeker niet na de onthulling van de Volvo EX90 van een ton. Voor deze Volvo betaal je ongeveer een derde ervan. Het merk zegt dat de prijs start bij 36.795 euro in Nederland. Je kunt ook een abonnement afnemen voor 599 euro per maand. Je kunt de Volvo EX30 vanaf volgend jaar bestellen. De productie begint een jaar daarna.

Volvo EX30 Cross Country

Aan het einde van de presentatie heeft Volvo nog een verrassing voor ons allemaal. Volgend jaar wordt er ook een Cross Country-versie van de EX30 beschikbaar. Daarvoor gebruikt het Zweedse automerk ‘de lange historie van Cross Country’. Die auto is voor ‘klanten die wat meer avontuur met hun auto willen’, zegt het merk.

Advertentie

Reacties

  • Rene heeft op 24 juni 2023 geschreven:

    Snelste Volvo? Wat is de topsnelheid 160?

    Reageer
  • Martijn heeft op 7 juni 2023 geschreven:

    ZO.. dit is echt een mooi model van volvo..maar wat heel belangrijk is de sfeer binnen..ofwel het interieur en dat ziet er verschrikkelijk….lelijk uit. Weer zo’n leeg dasboard, een klein plat schermpje en voor de rest: alle luxe aanzicht weg. Ik wil juist omringt zijn door veel luxe binnen, daar betaal ik uiteindelijk meer dan genoeg voor toch? DUS OOK DEZE GAAT HEM ZEKER NIET WORDEN. Ik laat mij zo’n interieur niet dwingen te accepteren. Het ziet er echt niet uit!! ZO PUNT UIT!!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie