Het is altijd makkelijk (en stiekem ook leuk) om iemand te beoordelen aan de hand van de auto waar ze in rijden. Maar in hoeverre kloppen al die stereotypes ook echt? Van Monster heeft dat voor ons uitgezocht in hun onderzoek naar rijgedrag. Ze vroegen aan 2.000 mensen die in één van de automerken in de top 20 bestverkochte merken van Engeland rijden, om anoniem hun bestuurderszonden op te biechten.

Het Duitse automerk dat het harder te verduren heeft, is Audi. De bestuurders staan onder meer op een gedeelde eerste plaats als minst eerlijke bestuurders, samen met Seat. Zij zouden schade aan een andere auto niet snel opbiechten. Ook parkeren ze het vaakst dubbel of op een vak die niet voor ze bestemd is. Daarnaast schreeuwen ze het meest naar andere mensen vanuit de auto. Ze hebben ook de grootste kans om achteruit tegen een andere auto aan te botsen.

Het merk dat vaak als eerste naar voren komt in een dergelijk onderzoek, is BMW, maar in dit geval komen de bestuurders van het Beierse merk er goed van af. Ze staan op nummer drie als het gaat om minst eerlijke bestuurders en op dezelfde plek als het gaat om de kans dat ze een andere auto bekrassen. Ze hebben de op één na grootste kans om de geleende auto van vrienden of familie te beschadigen.

Als het gaat om schade veroorzaken aan andermans auto, is Range Rover de koning. Deze bestuurders staan op nummer één bij onder meer het beschadigen van iemands auto door hun eigen deur ertegenaan te gooien en de spiegel van een andere auto breken. En je kunt de bestuurder van een Range Rover ook beter niet jouw auto lenen, want ze scoren ook het hoogst bij het beschadigen van geleende auto’s.

Wie zijn de engeltjes onder de bestuurders?

Van Monster keek in hun onderzoek naar rijgedrag ook naar welke automerken de engeltjes zijn. Ze kijken naar wie bij alle onderwerpen het best uit de verf kwam en Volvo kwam op de eerste plaats, gevolgd door Hyundai en Honda. Volvo en Hyundai staan ook op plek één en twee als het gaat om het toegeven verantwoordelijk te zijn voor schade. Het zijn de eerlijkste bestuurders. Op plek drie hiervan staat Mercedes, die tegelijkertijd ook op de tweede plek staat bij bijvoorbeeld mensen afsnijden.

Zeg het maar: zijn jouw vermoedens bevestigd in het onderzoek?

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie