Soms is het ook gewoon een heel irritante regel: voorrang van rechts geven. Vooral als jij op de hoofdweg rijdt en iemand voor de straat van rechts zijn grote bus of pick-up geparkeerd heeft. In zulke gevallen zou het handiger zijn als de grote weg de wijk uit een voorrangsweg was.

De regel waar verkeer van rechts voorrang krijgt, is volgens de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) niet alleen vervelend, hij is ook gevaarlijk. De bond pleit er dan ook voor om de het principe ‘voorrang van rechts’ af te schaffen. En voor zover we kunnen achterhalen, is dit geen 1-aprilgrap.

Het plaatsje Glabbeek schafte de regel iets meer dan een jaar geleden af. Het aantal verkeersongevallen dat in verband gebracht kan worden met deze voorrangsregel nam af van achttien tot drie.

Zonder voorrang van rechts minder ongevallen

‘Uit deze cijfers blijkt dat onze maatregel de verkeersveiligheid in onze gemeente sterk verbeterd heeft. Op uitzondering van drie kruispunten moet er sindsdien steeds voorrang gegeven aan het verkeer op de hoofdweg’, zegt Peter Reekmans, de burgemeester van Glabbeek, tegen VRT.

‘De overgrote meerderheid van de straten in Glabbeek zijn kleine wegen die uitkomen op een hoofdweg. Op de drie kruispunten waar evenwaardige wegen samenkomen, is er met een duidelijke signalisatie aangegeven wie voorrang heeft. Dat heeft een duidelijkheid gecreëerd voor alle weggebruikers.’

‘We willen dat de voorrang-van-rechts-regel zeer selectief wordt toegepast, zodat er bij de bestuurder aan een kruispunt geen enkele twijfel is wie voorrang heeft. […] Jaarlijks zijn er 15.000 ongevallen waarbij de regel genegeerd is. En vaak beseffen mensen dan niet dat ze de voorrang moeten geven, wat tot onduidelijkheid leidt’, zegt een woordvoerder van de VAB.

In Nederland bestaan er naar ons idee een stuk minder gelijkwaardige kruisingen waar je aan verkeer van rechts voorrang dient te verlenen. Toch kom je er hier en daar nog sporadisch een tegen. Misschien juist daarom kan zo’n situatie bij automobilisten tot verwarring leiden. Wat vind jij: moet op elke kruising een met borden aangeduide voorrangsregel ingesteld worden en moeten we af van de standaardregel ‘voorrang van rechts’?

Advertentie

Reacties

  • Cedric heeft op 3 april 2019 geschreven:

    Er gaan ook stemmen op om links te rijden zoals in de UK.
    Op 1 juli voor alle vrachtwagens +3,5 ton, en dan vanaf 1 augustus de gewone auto’s ook.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie