Alles wat ook maar een beetje met kamperen te maken heeft, is in coronatijd door het dak gegaan. In de eerste helft van 2021 was er een recordverkoop van campers, zowel nieuw als gebruikt. Ook caravans gingen lekker. Je zou verwachten dat vouwwagens niet ver zouden achterblijven en dat de prijs dat zou weerspiegelen. Maar blijkbaar wil niemand met de vouwwagen op stap. Ze worden zelfs gratis aangeboden op Marktplaats en andere verkoopsites. Voor 200 euro heb je er al eentje, inclusief inboedel.

Wat is een vouwwagen?

Misschien weet je niet eens meer wat een vouwwagen is – je ziet ze ook niet zoveel meer. Eigenlijk is het letterlijk een aanhanger met een tent erin. Vaak is het optuigen een kwestie van de tent uitklappen en een setje stokken onder de luifel zetten. Ongetwijfeld makkelijker gezegd dan gedaan, maar dan heb je je koude kletser tenminste verdiend. Je hebt ze zelfs met slaapplek voor acht personen. In de aanhanger is dikwijls genoeg ruimte voor kookspullen en eventueel nog je slaapzakken.

Moet je het überhaupt willen?

Oké, nu is met een krakkemikkig karretje met een tempo van 90 km/u richting de bestemming kruipen misschien niet je ideaalbeeld van een relaxte vakantie. Maar als je toch van plan was om te kamperen, is dit niet eens zo’n slechte optie. We vinden het vooral opvallend dat de prijzen zó laag zijn. De vouwwagens kun je veelal trekken zonder een aanhangerrijbewijs en de meeste hebben genoeg ruimte voor een keukentje, bestek en allemaal andere dingen die je anders achter in je auto moet proppen. Je zou zeggen dat er wel gegadigden voor zijn.

Soms hebben ze wel wat liefde nodig

Kijk er niet raar van op als de goedkope vouwwagens wat liefde en aandacht nodig hebben. Een vers setje banden voordat je op vakantie gaat en een korte inspectie van het onderstel, dat is nooit een slecht idee. Heel duur kan het allemaal niet zijn. Een beetje goede tent voor vier personen kost je ook al snel 500 euro. Of gooi je gereedschap, reservewielen en extra litertjes olie achterin en gebruik je vouwwagen als overnachtingsplek en klushonk voor je tripje naar de Nürburgring.

Advertentie

Reacties

 • M. Pennings heeft op 28 augustus 2021 geschreven:

  Wat een onzin! Echt een waardeloos verhaal. Ik ben nu in Frankrijk op de camping en vouwwagens genoeg. Inclusief die van mijzelf. Je mag ook gewoon 130 rijden in Frankrijk met vouwwagen. En inderdaad.. ze worden nog goed verkocht.

  Reageer
 • J.wester heeft op 27 augustus 2021 geschreven:

  Wij hebben ook vier jaar een gehad. Een van 6tot 8 personen
  Heel ruim en een vaste keukenblok, binnen een half uur opgezet, het was best wel leuk en je plek om te staan kost bijna niets in vergelijking met een huisje te huren.

  Reageer
 • Piet heeft op 25 augustus 2021 geschreven:

  Mijn Conway Countryman Traveler is al ca 24 jaar oud én nog steeds een topper, staat in 10 minuten én direct droog slapen, alles aanwezig vaste keuken erin met kookplaat, koelkast en stromend water, mag tot 750 kg mee, én de 13 inch wielen en geveerde én geremde as geweldig, 130km is één lust voor de wagen, nóóit geen probleem ermee, topconditie én gaat nog jaren mee, bovendien véél belangstelling én bekijks op alle campings, wel effe de enige die in Nederland is denk ik, na wat caravans gehad en gehuurd te hebben de ideale oplossing voor het kamperen met zo’n snelle fijne comfortable manier van kamperen, vriendelijke groet Piet

  Reageer
 • Mozes heeft op 25 augustus 2021 geschreven:

  Dat zijn van die rotkarretjes die van links naar rechts achter de auto aan zwiepen als je er 130 mee rijd.

  Reageer
 • S.P. heeft op 25 augustus 2021 geschreven:

  Totale onzin, rijd er 130 km p.u. mee op de snelweg, en mag het opstellen al wat langer duren, het heeft zijn charme, ik ben blij dat il nog regelmatig v.w. op de snelweg zie passeren. Heb er zelf nog één. S.P.

  Reageer
 • Jaf heeft op 22 augustus 2021 geschreven:

  Kosten geen drol meer ofwel kan met beker pis een vouwwagen halen chill.
  Kut uitdrukking kost geen drol gvd

  Reageer
 • Peter heeft op 22 augustus 2021 geschreven:

  Riooljournalistiek.
  Goede tweedehandse zijn op een dag weg. Nieuwe hebben wachttijden, alles is uitverkocht.
  Ik heb er ook een van ongeveer €9000. Daar heb je al een mooie tweedehands caravan voor, maar wie wil er nu tegen 90 naar het zuiden terwijl het hiermee tegen 130 kan, en ik sta in 40 min. Als ik sta en geïnstalleerd ben, is Jopie met z’n caravan nog 3 uuraan het rijden tegen 90, op vervolgens in z’n bak lucht dood te gaan van de hitte, of de hele vakantie ‘ervoor’ te zitten ipv erin. Neen. Voor mij geen caravan. Wat een bagger artikel.
  Natuurlijk vind je er van €200. Maar je vindt ook caravans van €200. De tijd dat het 3u duurt op een VW op te zetten is zo 15 jaar langs. Je hebt er die niet eens haringen nodig hebben. Die staan sneller dan een caravan waarbij je de luifel even moet uittrekken. Eerst onderzoeken, dan schrijven, journaliste van ‘t zevende knoopsgat.

  • Meeuwtje heeft op 26 augustus 2021 geschreven:

   Helemaal mee eens

   Reageer
  Reageer
 • Ruben heeft op 22 augustus 2021 geschreven:

  Onzin verhaal vol met onjuistheden en aannames. Te slecht dat dit als nieuwsbericht gepubliceerd wordt. Ik zou zeggen verwijderen en je huiswerk opnieuw doen.

  Reageer
 • Rubster heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Wat een slecht verhaal, met een beetje onderzoek was deze conclusie er niet geweest… Classificatie fake news mag hier wel voor gebruikt worden.

  Reageer
 • Karin heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Haha wat een misser dit art. Heb al jaren een oude Combi Camp. Sneller opgezet en opgeruimd dan een caravan met voortent. Er staan niet zoveel oude vouwwagens meer op de camping maar nieuwe modellen, echt wel.

  Reageer
 • Karin heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Haha wat een misser dit artikel. Hebben al jaren een oude Combi Camp en willen niet anders. Snel opgezet en opgeruimd (sneller dan een caravan met voortent). Heerlijk slapen op de lattenbodem.

  Reageer
 • John heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Wat een vreemd artikel we hebben pas een nieuwe vouwagen gekocht moesten dit nog reserveren ook. Het verhaal klopt van geen kanten. Je ziet geen vouwagens meer nou ik kan je melden dat ik er genoeg tegenkom op campings. Dus voortaan eerst een goede research doen voordat je iets plaatst.

  Reageer
 • Guido heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Artikel geschreven door iemand die het echt niet begrepen heeft. Ja, de ouwe gare vouwwagens met lange opzettijden haal je voor weinig op. De nieuwere tenntrailers die in basis in 10cminuten staan, zijn echt nog gewild. Zoek maar eens naar de peijzen van een jong gebruikt exemplaar. Slaapcomfort 220×180. Knappe caravan of camper die dat biedt. En niks zo lekker als slapen onder een (goed )tentdoek

  Reageer
 • Mniekie heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Duidelijk niet echt in verdiept. Waarom zijn er haast geen vouwwagens op marktplaats… omdat ze als zoete broodjes over de toonbank zijn gegaan, ook bij de dealers moet je al gauw een paar maanden wachten als je er 1 besteld. Wij hebben een combi camp en die kost nieuw rond de €15000. Deze liggen veel stabieler op de weg dan een caravan en je rijdt alleen in NL 90km net als een caravan. Op tolwegen betaal je niet extra omdat ze onder de 2m zijn. Bij stops onderweg staan wij uitgeklapt in 10 minuten…

  Reageer
 • Ed heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Wat je met veel fantasie en weinig kennis van zaken wel Allemaal niet rond kan bazuinen. Dit bewijst maar weer dat als je nx kan altijd nog verhaaltjes kan schrijven.
  Net zoals caravans zijn vouwwagens niet aan te slepen en zijn en stuk duurder dan vorig jaar.

  Reageer
 • bert heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  vreemd artikel. Heb jaren een vouwwagen gehad. wat een zee van ruimte. heb nu caravan, maar er zijn nog genoeg vouwwagens onderweg op vakantie. Je zou beter een artikel kunnen schrijven over de daktenten hype. Dat vind ik nu weggegooid geld. +2K voor een tentje op je imperial. Maar ieder z’n ding.

  Reageer
 • Ron heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Wij zijn begonnen met een camper, toen een caravan en nu een vouwwagen. Ideaal camperen en zo opgezet. Je ligt lekker hoog en een keuken bij de hand. Ruimte zat en lekker opschieten op de snelweg en in de bergen. Ik mag wel zeggen dat wij ervaren campeerders zijn maar de vouwwagen is ideaal. Staat lekker in de garage, aankoppelen en de weg op. Ik zou zeggen probeer eens met een leuke 2e hands en dan zul je het zelf ervaren.

  Reageer
 • RDDR heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Volslagen onzin artikel. Ook een caravan kan je vinden voor een paar honderd Euro.
  Kijk eens wat een fraaie wagen kost, zoals een Holtkamper Aero of Kyte (ver boven de 20k Euro). En je rijdt met gemak 130 km/u met zo’n ding achter je auto.
  Ik heb zelf geen vouwwagen meer, wel gehad.

  Reageer
 • Niels heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Wat een onzin artikel. Denk dat je nu veel oudere vouwwagens voor een prikkie kan kopen, omdat wellicht mensen in Corona tijd een nieuwe hebben aangeschaft. Denk juist dat de Cabanons, Combi Camps en Aart Koks enorm populair zijn tegenwoordig. En 90 is alleen in NL, in Frankrijk gewoon lekker 130!

  Reageer
 • RobR heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Ik kocht ruim 20 jaar geleden een tenttrailer die qua prijs overeenkwam met een redelijke caravan. Nog altijd maak met veel plezier gebruik van deze klapper en die is zo stabiel dat 130 op de peage geen probleem is. De opzettijd is ongeveer 15 minuten.

  Reageer
 • Mo heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Ben nu op vakantie met, je raadt het vast, een vouwwagen en ik zie er nog genoeg. Ook onderweg. Tuurlijk misschien zie je meer caravans rijden of campers, maar de vouwwagen is totaal niet afgeschreven. Dit artikel klopt totaal niet.

  Reageer
 • Monique heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

  Ben nu op vakantie met, je raadt het vast, een vouwwagen en ik zie er nog genoeg. Ook onderweg. Tuurlijk misschien zie je meer caravans rijden of campers, maar de vouwwagen is totaal niet afgeschreven. Dit artikel klopt totaal niet.

  Reageer
 • Vince heeft op 20 augustus 2021 geschreven:

  Ook wel eens één voor bijna niks weggedaan. Die was zo lek als een mandje.

  • Japie heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

   Ik was de koper….

   Reageer
  Reageer
 • K. heeft op 20 augustus 2021 geschreven:

  Haha, wie heeft dit geschreven? Niet zo veel verstand van vouwwagens? Slaan jullie even flink de plank mis.

  • C. heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

   De 18 jarige stagiaire

   • Rom heeft op 21 augustus 2021 geschreven:

    Lijkt er we op.
    Zelden zo’on onzin gelezen

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Paulus heeft op 20 augustus 2021 geschreven:

  Ja, dat natuurlijk wel de onderkant van de markt. Maar voor 3 mille heb je een hele knappe. En achter een ev niet eens zo gek, licht en weinig luchtweerstand.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie