Sinds de bekendmaking van de nieuwe F1-regels voor 2026 regent het quotes van mensen die zeggen ‘oprechte interesse’ te hebben in het oprichten van een F1-team. Voorlopig lijkt alleen de samenwerking tussen Cadillac en Andretti dicht bij een raceteam te komen. Een van de andere geïnteresseerden is de oud-teambaas van het BAR F1-team, Craig Pollock. Hij wil graag het team Formula Equal oprichten.

Pollock legt het idee van zijn beoogde F1-team uit aan CNN: ‘Het concept is om een F1-team te bouwen, 50 procent mannen, 50 procent vrouwen, wat extreem moeilijk is om te doen als je een bestaand F1-team hebt. Het is een stuk makkelijker met een leeg vel papier.’ Van het coureursteam tot de bestuurskamer; overal moet de verhouding 50-50 zijn.

Schijnbaar werkt Pollock al vier jaar achter de schermen aan zijn plannetje. Hij erkent dat er flink wat werkt te verzetten is voordat een vrouwelijke coureur in een F1-auto stapt. ‘We weten dat we door de opleidingssystemen moeten. We weten dat we het moeten opbouwen, omdat er op dit moment niet genoeg vrouwen zijn die getraind zijn op het niveau van de F1’, zegt Pollock.

Welke vrouw zou er in 2026 in de F1 kunnen zitten?

Pollock laat nog niets weten over welke mensen hij zou aannemen en dus ook niet welke coureurs er op zijn verlanglijstje staan. De hoofdkandidate zal zonder twijfel Jamie Chadwick zijn. Zij won in 2021 en 2022 de W-series en rijdt nu in de Indy NXT, de opstapklasse naar de IndyCar. Daarnaast zouden de Nederlandse Beitske Visser en Maya Weug kans kunnen maken op het F1-stoeltje.

De F1-carrière van Pollock

Pollock was de manager van F1-kampioen Jacques Villeneuve. Toen Villeneuve het wel gezien had bij Williams, besloten de coureur en zijn manager om samen een eigen team op te richten genaamd British American Racing. Vanaf 1999 tot 2002 probeerden Villeneuve en Pollock om een doorbraak in de F1 te forceren. Dat mislukte en Pollock werd aan het einde van 2002 ontslagen. Villeneuve reed in 2003 nog wel voor BAR, maar werd voor de laatste race vervangen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie