De relatie tussen TopGear en Mexico heeft de afgelopen tijd niet altijd even lekker geboterd, maar daar zou binnenkort verandering in kunnen komen. Dit is namelijk de Vuhl 05 (spreek uit 'Voel', eh, 'nul-vijf'), een gloednieuw lichtgewicht racertje uit Midden-Amerika, gebouwd door de gebroeders Echeverria. Hij ziet er veelbelovend uit.

De Vuhl – Vehicles of Ultra High performance and Light weight, jaja – richt zijn pijlen op auto's als de Ariel Atom en BAC Mono, met z'n minimalistische ontwerp, amper stoelen, geen voorruit en een echte race-achtige kill switch voor noodgevallen. Er is een 2,0-liter Ford EcoBoost middenmotor aan boord, die via een handgeschakelde zesbak 285 pk en 420 Nm richting het asfalt keilt. Dankzij z'n aluminium monocoque hoeft er niet erg veel gewicht verplaatst te worden – 725 kilo – wat resulteert in een 0-tot-100-tijd van 3,7 seconden en een top van 245 km/u. Dat is niet helemaal Ariel Atom-terrein, maar loeisnel is het wel.

Het gaat Vuhl niet alleen om de rauwe cijfers; het karakter van de auto vinden ze minstens zo belangrijk. Een van de broers, Iker Echeverria, legt uit: 'We hebben een Audi-motor overwogen, maar we vonden 'm te zwaar en hij klonk niet goed. Daarom wilden we het Ford-blok; hij klinkt als de oude Cosworths uit de jaren '70.'

Ook qua weggedrag gaan ze bij Vuhl voor puur vermaak. 'We wilden dat het in de buurt zou komen bij een Elise: iedereen moet er hard in kunnen rijden en ervan kunnen genieten.' Oftewel: deze auto is zowel voor racegoden als voor gewone stervelingen. Vuhl zegt dat het onderstel in Groot-Brittannië is gefinetuned, dus dat moet wel goed zitten.

Er is veel aandacht voor detail: zo zit er een HD-camera tussen de stoelen gemonteerd, die je met een record-knop op het dashboard kunt inschakelen. Plug na afloop van je recordpogingen een usb-stick in de auto, en je kunt jezelf naar hartelust voor aap zetten op FaceTube.

Vuhl wil de eerste auto's in de lente van 2014 naar Europa verschepen. Zeker in het VK is er een belangrijke markt voor dit soort auto's, maar de broers Echeverria zijn ook in gesprek om de 05 in de VS aan de man te brengen. De Engelse prijs komt uit op 82.500 euro. Best veel voor een speeltje, maar het moet dan ook helemaal uit Mexico komen.

Advertentie

Reacties

Advertentie