Elektrische auto’s hebben maar zelden een versnellingsbak en áls ze er al eentje hebben, dan is het een automaat. De snelste Porsche Taycan heeft bijvoorbeeld twee versnellingen. Dat de handbak op den duur verdwijnt, is dus een gegeven. Maar zelfs nu automerken nog volop benzineauto’s verkopen, worden auto’s zonder automaat steeds zeldzamer. Er gingen de afgelopen dagen geruchten over het compleet uitsterven van de handbak bij Volkswagen.

Volkswagen stopt nog niet meteen met de handbak

Bij de volgende generatie van de Tiguan is zelf schakelen met een koppelingspedaal niet meer mogelijk. De crossover komt alleen als automaat, maar uiteraard wel gewoon met flippers achter het stuur. Ook de Passat komt uitsluitend met de DSG-automaat. Dit nieuws werd opgevat als het einde van de handbak bij Volkswagen, maar het ligt iets genuanceerder.

De handbak verdwijnt niet bij kleinere modellen

De kleinere auto’s met een verbrandingsmotor blijven minimaal tot het einde van het decennium leverbaar met een handbak, zo meldt Volkswagen. Denk hierbij aan de Volkswagen Up en de Polo, bijvoorbeeld. Elektrische auto’s zullen uiteraard altijd met automaat komen. De leukere modellen met een handbak, bijvoorbeeld de Golf GTI, komen helaas niet naar Nederland.

Het einde van de handbak bij Volkswagen

In 2035 stopt de verkoop van benzine- en dieselmotoren in Europa. Je kunt met enige zekerheid zeggen dat het dan wel klaar is met de handbak. Volkswagen gaf eerder aan dat het merk tussen 2033 en 2035 wil stoppen met de verbrandingsmotor. Mocht de line-up van kleine stadsauto’s dan volledig elektrisch zijn, dan zou het zomaar kunnen zijn dat de handbak al eerder is verdwenen bij VW.

Advertentie

Reacties

 • Frits heeft op 6 september 2021 geschreven:

  In een AUTOmobiel hoort een AUTOmatische vernellingsbak. De automaten zijn tegenwoordig, dankzij een vernuftige samenspel tussen
  electronica en mechanica, zo perfect dat ze belangrijk bijdragen aan comfort en veiligheid van berijder. De handmatige gangwissel komt, evenals fossiele voortbeweging, hoe dan ook tot een eind. Ooit werd het mooie heldere licht van de carbidlamp op de auto geprezen. Maar
  technische ontwikkeling staat niet stil.

  Reageer
 • B. heeft op 2 september 2021 geschreven:

  Nikss beterss dan een handgeschakelde auto.. al die automaten gaan altijd maar rot. En je ben heel het gevoel van de auto kwijt..

  • Frits heeft op 6 september 2021 geschreven:

   Ooit werd de carbidlantaarn geprezen om z’n mooie heldere licht……😉

   Reageer
  Reageer
 • Kees heeft op 1 september 2021 geschreven:

  Ik vind een handbak niet van deze tijd zelfs vrachtwagens zijn al in automaat

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie