Waarom agenten de achterklep aanraken in de VS

Bij de staandehouding tikken ze even de klep aan

Waarom agenten de achterklep aanraken in de VS
Foto('s): Dirceu Valadares / Screenshot YouTube

Dit is zo’n gevalletje ‘nu je het zegt’. Het was ons ook niet eerder opgevallen, maar als je filmpjes kijkt van auto’s die staande worden gehouden in Amerika, raakt de agent vaak even de achterklep aan, of het achterlicht. Dit is geen bijgeloof of een manier om de statisch elektriciteit te ontladen – dit is onderdeel van hun werkwijze. Onder aan de pagina zie je een compilatie-video met wat we bedoelen.

Waarom agenten de achterklep aanraken in de VS

Tegen News 6 vertelt agent Steve Montiero dat er meerdere redenen zijn. Om te beginnen willen ze zeker weten dat de achterklep dicht is en dat er niemand uit komt gesprongen. De tweede reden is het achterlaten van vingerafdrukken. Door een stevige handafdruk op de klep te zetten, markeren ze de auto. Mocht de auto vluchten of er iets met de agent gebeuren, dan hebben ze later bewijs dat het deze auto was.

Niet alle agenten

Niet iedereen is het eens met deze theorie. Hoewel het een agent is die het in de alinea hierboven bevestigt, claimt YouTube-politieagent Mike the Cop dat het volledige onzin is. Volgens hem wordt agenten niet geleerd om vingerafdrukken achter te laten, in ieder geval niet meer bij moderne politieopleidingen. Waarschijnlijk is het tegenwoordig meer gewoonte of traditie, net als wiebelen aan de dakkoffer en even hardop ‘die gaat nergens heen’ uitspreken. Een belangrijke laatste stap.

Politieagenten in Nederland

Bij Blik op de weg zagen we nooit een agent zijn hand op de achterkant van een auto leggen. Een woordvoerder bevestigt dit aan TopGear: ‘Deze handelswijze is binnen de Nederlandse politie niet gebruikelijk en wordt als zodanig dan ook niet ten gevolge van het algemeen beleid uitgeleerd en toegepast. Wellicht ligt de oorzaak daarin dat omstandigheden en gebeurtenissen volgend op staandehoudingen tussen de VS en Nederland sterk verschillen.’

De achterklep aanraken bij een stop

Reacties
 1. JanJanJan zegt op 16 juli 2021 om 21:43:

  Door de tijdrovende manier om aangifte te doen bij de politie doen veel mensen geen aangifte van een misdrijf .Daarom zijn de statistieken laag

 2. Pd5757 zegt op 16 juli 2021 om 15:06:

  Wordt bij de federale wegpolitie tijdens de sessies geweldsbeheersing ook aangeleerd met als doel vingerafdrukken achterlaten .

 3. Peter zegt op 16 juli 2021 om 11:30:

  In amerika hebben wagens een verplicht systeem om de koffer van binnenuit te kunnen openen (iets te maken met mensen die tegen hun wil in de koffer worden gedropt). In europa hebben we dit niet. Wat doe ze trouwens bij een suv of een mpv…?

 4. Jep zegt op 16 juli 2021 om 11:21:

  Amerikaanse politie dient hoe dan ook eens flink onderhanden te worden genomen t.a.v. hun benadering bij een (algemene) controle. Amerikaanse politie heeft nooit geleerd om te communiceren dus wordt er (als de staande gehouden persoon niet snel genoeg reageert), vrijwel direct het wapen getrokken, begeleid met een intimiderend schreeuwen. Ja, dan ga je wel liggen.
  Hun hele manier van benaderen, communiceren en afhandelen is erg triest. Neem een voorbeeld aan Engeland. Hard maar wel steeds communiceren en meestal zonder wapen op zak.
  Voor het zwakke idiotenbeleid van Nederland schaam je je gewoon. Op tv een hand geven om jezelf voor te stellen, je laten uitkafferen door hoofdzakelijk bepaalde sociale lagere klasse projectielen….. walgelijk!

  • Klaag maar raak zegt op 16 juli 2021 om 16:42:

   De criminaliteitscijfers in Nederland liggen aanzienlijk lager dan in de andere landen die je noemt. Zo beroerd is het dus allemaal niet hier.

   • JanJanJan zegt op 16 juli 2021 om 21:42:

    Door de tijdrovende manier om aangifte te doen bij de politie doen veel mensen geen aangifte van een misdrijf .Daarom zijn de statistieken laag

 5. Eric zegt op 9 juli 2021 om 21:59:

  Als voormalig agent uit Austin, Texas, werd dat ons zeker geleerd. Had alles te maken met “officer safety”. Iets wat niet de norm is in NL als ik tv beelden zie. Wij werden getraind om altijd op onze hoede te zijn, altijd. Door bepaalde ervaringen en in bepaalde stedelijke gebieden was dit geen overbodige luxe.

  • @ Eric zegt op 13 juli 2021 om 08:51:

   Gezien de criminaliteitscijfers in de VS ten opzichte van Nederland is een dergelijke houding wel te begrijpen. Tel daar bij op dat elke randdebiel bij Walmart een semi-automatisch vuurwapen kan kopen en je begrijpt waarom de houding daar anders is dan hier.

 6. Pierre zegt op 9 juli 2021 om 18:37:

  Dat is om steun te krijgen en om hun evenwicht te verliezen als ze dronken zijn.

 7. J zegt op 9 juli 2021 om 18:27:

  Spaans het betekend wat?

 8. Collin zegt op 9 juli 2021 om 13:59:

  Que???

 9. Hansman zegt op 9 juli 2021 om 12:05:

  Ik dacht altijd dat men voelde of de motor nog liep,

 10. Yvo zegt op 9 juli 2021 om 10:14:

  Mijn inziens als er een onverwachte reactie van persoon in auto gebeurd telefoneer het gevoel zich eerst in de hand door trilling. Dan is de reactie meestal waargenomen voor een incident.

  • pm zegt op 9 juli 2021 om 22:50:

   ik voel je.

  • Collin zegt op 9 juli 2021 om 13:59:

   Que???

  • Jaap zegt op 9 juli 2021 om 13:18:

   @ Yvo: Wat voor een taal is dit? Het lijkt in ieder geval op wartaal.

 11. Marco zegt op 8 juli 2021 om 22:44:

  Vergeet niet dat veel patrouilles in de VS worden gedaan door een enkele agent en niet zoals gebruikelijk is in Nederland door een duo.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken