Hoewel elektrisch rijden steeds populairder wordt, blijft het grootste deel van de mensen voorlopig nog benzine of diesel tappen bij de pomp. Hobbyisten, die misschien doordeweeks elektrisch rijden, blijven het liefst tot het einde der tijden het spul verstoken in hun projectauto. Voor het grootste deel van de automobilisten hebben we helaas slecht nieuws: de brandstof blijft waarschijnlijk aan de prijs. De adviesprijs van benzine ligt rond de 2 euro momenteel. Dit is waarom benzine duur blijft.

Waarom is benzine duur in Nederland?

Laten we beginnen met de dorst in Nederland en België: die is niet groot genoeg om de prijs drastisch te beïnvloeden. Overigens is het aantal gereden kilometers in Nederland weer redelijk op niveau met vóór de coronatijd. Toen de vraag naar benzine vorig jaar wereldwijd enorm afnam, daalde de prijs enorm. De olielanden gingen toen minder produceren, waardoor de prijs voor een olievat juist weer toenam toen de vraag steeg.

Wat is dan wel de reden?

Een grote oorzaak blijven de accijnzen in Nederland, maar dat is bekend. Volgens Erik de Vries van NOVE (Nederlandse Organisatie voor Energieleveranciers) worden de landen binnen de OPEC het niet eens over hoeveel olie er uit de grond moet komen. Dat zegt hij tegen BNR. OPEC staat voor Organization of the Petroleum Exporting Countries, of gewoon Organisatie van olie-exporterende landen. In de Verenigde Arabische Emiraten willen de landen binnen de OPEC de oliekraan dichthouden. Hierdoor blijft de prijs hoog.

Geen hulp uit Amerika

De VS is geen lid van de OPEC en zou nu normaal het gat in de vraag vullen. Het probleem is dat de nieuwe president Biden een stuk minder happig is op het aanboren van nieuwe oliebronnen, meent De Vries. Ook sluiten de banken in Amerika minder snel leningen af voor oliebedrijven. Volgens De Vries kan het heel goed zijn dat 2 euro per liter de norm blijft door de aanhoudende olieschaarste en de stijgende belastingen in Nederland.

Advertentie

Reacties

 • Alex heeft op 13 juli 2021 geschreven:

  De belasting moet voorlopig een vast deel van benzine prijs worden en green percentage

  Reageer
 • Beer heeft op 13 juli 2021 geschreven:

  Average gasoline price per liter in selected countries in June 2020 (in U.S. dollars)
  Characteristic Price per liter in U.S. dollars
  Spain 1.26
  Japan 1.21
  Canada 0.76
  United States 0.55

  Reageer
 • Dolf heeft op 13 juli 2021 geschreven:

  Average gasoline price per liter in selected countries in June 2020 (in U.S. dollars)
  Characteristic Price per liter in U.S. dollars
  Spain 1.26
  Japan 1.21
  Canada 0.76
  United States 0.55

  Reageer
 • Dolf heeft op 13 juli 2021 geschreven:

  een liter euro95 kost 0,78 (met de winst van de olieclub en pomphouder er al in) 1,20 gaat naar de fiscus !!!!

  • @ Dolf of Beer heeft op 13 juli 2021 geschreven:

   Meervoudige persoonlijkheid? Nico, Giel, Franky en Piet horen er ook bij? Allemaal dezelfde wartaal.

   Reageer
  Reageer
 • Nico heeft op 13 juli 2021 geschreven:

  Weer een politiek gedreven prijsverhoging zodat iedereen elektrische wagens zou kopen zodat zij hun targets kunnen halen. Nadien zal de bom wel barsten, zeker in België, waar het elektrische net nog voor-oorlogs is. To be continued…

  Reageer
 • Giel heeft op 13 juli 2021 geschreven:

  De regering blijft stelen ook het kwartje van koks zouden wij terug krijgen.ze hebben alleen niet gezegd in welk jaar.Het zijn dieven.

  • Calimero heeft op 13 juli 2021 geschreven:

   Piep piep allo het ligt allemaal aan die gemene regering! Boehoehoe!

   Reageer
  • @Giel heeft op 13 juli 2021 geschreven:

   Wat is een kwartje van koks? Misschien is het de volgende keer beter om eerst nog eens na te denken over de onzin die je stuurt en naar je spelling te kijken in plaats van gelijk op ‘verstuur’ te drukken.

   Reageer
  Reageer
 • Franky heeft op 12 juli 2021 geschreven:

  Jongens blij dat ik de Pruis woon. Diesel en bijna geen wegenbelasting

  Reageer
 • Piet heeft op 12 juli 2021 geschreven:

  Naar de buurlanden rijden en jerycans tanken tot 240 liter en gelijk andere boodschappen sigaretten en drank en dergelijke halen scheelt vele euro’s

  Reageer
 • Piet heeft op 12 juli 2021 geschreven:

  Correct er was een prijzenstop en de belasting werd op ruim 1 euro gehouden in buurlanden zakte ook de belasting als de prijs in nl stijgt krijg je belasting opbelasting

  Reageer
 • MHassing heeft op 12 juli 2021 geschreven:

  Mooi lul verhaal!!
  Dus de corona word niet door de accijnzen terug betaald ?? Echt wel!!
  In alles in de wereld is meer afname lagere prijzen behalve… Juist de accijnzen!!
  Dit heeft helemaal niks met elektrische rijden te maken maar met harken van de regering!!

  Reageer
 • Aad22 heeft op 12 juli 2021 geschreven:

  Wat een flauwekul, accijnzen zijn hoog maar niet zo hoog dat daardoor prijzen gestegen zijn. Vergelijk een een vat olie van 100 dollar een paar jaar geleden tegenover de prijs nu van 75 dollar en dan de bijbehorende brandstof prijs, dan is er duidelijk wat anders wat de prijs opdrijft.

  • Jacco heeft op 12 juli 2021 geschreven:

   Dat is niet een aantal maar al bijna 10 jaar geleden. Ook zijn de accijnzen op brandstof elk jaar gestegen omdat het “slecht is voor millueu” ook in duitsland en belgie stijgen deze accijnzen (duitsland 20cent extra accijns 2021) en in nederland vetalen we ook nog belasting over brandstof + accijnsen dus voor elke 10 cent komt er weer 2 cent bovenop. En als het voorstel in de eu van frans timmermans er overmorgen doorheen gedrukt word zullen de accijns nog veel harder stijgen en is t wss 4 of meer euro de liter met een paar jaar. Dankjewel eu.

   • Inderdaad dankjewel EU heeft op 13 juli 2021 geschreven:

    Een betere wereld begint met het vervangen van fossiele energiebronnen met niet-fossiele energiebronnen. Daar is veel geld voor nodig en dat kan Nederland niet alleen inrichten. Dus is het maar goed dat de EU hier de leiding in neemt.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Aktoman heeft op 12 juli 2021 geschreven:

  Ik mis Rusland in dit verhaal

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie