Bij Michelin kunnen ze als geen ander oordelen of een stukje vlees zo taai is als rubber en of de parfait luchtig genoeg is, maar dat is niet genoeg om restaurantcriticus te worden. Dus hoe is de Michelinster ontstaan en waarom hechten we zoveel waarde aan de culinaire inzichten van een bandenmerk? En om de kritiek vast voor te zijn: dit is inderdaad oud nieuws. Zelfs van meer dan een eeuw geleden.

In die tijd maakten mensen zich nog vooral zorgen om een heel ander soort uitstoot van vervoersmiddelen. Je weet wel, dat spul dat stomend op de weg wordt achtergelaten. De auto was in 1889 net in opkomst toen de Franse broers André en Edouard Michelin hun bandenmerk opstartte.

Het begon met de Michelingids

Om bestuurders van de automobiel op weg te helpen en autoverkopen (en zo bandenverkopen) te stimuleren, bedachten de gebroeders Michelin een handige gids. Hierin stonden kaarten en nuttige informatie over waar je kon tanken en – uiteraard – waar je eventueel je banden kon laten wisselen. Maar er stonden ook zaken in als fijne hotels en goede restaurants.

De gids was lange tijd gratis, totdat André Michelin een exemplaar zag onder een poot van een werkbank om wiebelen tegen te gaan. Onder het motto ‘mensen respecteren alleen maar zaken waarvoor is betaald’ stelde Michelin een prijs in van 7 Franse frank. Op dat moment verdwenen alle advertenties uit de gids en werd er een team samengesteld dat restaurants afging om deze te beoordelen. Helemaal anoniem, uiteraard.

Toen kwamen de Michelinsterren

In 1926 begon de gids met het uitdelen van sterren. Dat begon met één ster, maar vijf jaar later groeide het aantal sterren naar drie. Door de jaren heen werd de gids steeds invloedrijker, tot de Michelinster uiteindelijk een waar begrip werd.

Tegenwoordig kun je als restaurant nog steeds maximaal drie sterren verdienen. In Nederland zijn er slechts twee restaurants die deze hoogste onderscheiding kregen. En nee, de FEBO is daar niet één van. Inter Scaldes in Kruiningen en De Librije in Zwolle ontvingen voor 2022 ieder drie sterren.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie