‘Who you gonna call? Ghostbusters!’ Als dat zinnetje je niet bekend in de oren klinkt, dan heb je zeker onder een steen geleefd de afgelopen 34 jaar. Of je hebt in je hele leven gewoon nog nooit te maken gehad met popcultuur, omdat je sinds je geboorte op een onbewoond eiland vertoeft, of zo.

Misschien snap je nu ook de reclame van Dacia waar ze ‘Go Duster’ roepen. En nee, daarmee keuren we het zéker niet goed. Tijd om het eventjes te hebben over de Ecto-1 uit de film Ghostbusters (1984). Wat voor auto was dat? En waarom was ie eigenlijk wit?

De Ecto-1 van de Ghostbusters

De Ecto-1 was gebaseerd op een door het bedrijf Miller-Meteor uit Detroit gebouwde Cadillac-ambulance: een zes meter lang, drie ton wegend bakbeest, aangedreven door een 6,3-liter V8 en met de beroemde space-age styling uit de late jaren vijftig. Reken er maar op dat de Ghostbusters pittig vaak langs het tankstation moesten.

Dan Aykroyd, die meeschreef aan het script, had iets in gedachten dat er duisterder, minder cartoonachtig uitzag. Helaas voor Dan was het de beroemde cameraman László Kovács die stelde dat dat misschien geen goed idee was. In de vele nachtelijke scènes zou een zwarte auto niet goed werken. Iets met belichting, en zo.

De auto van de Ghostbusters werd uitgedacht door Stephen Dane, die had meegewerkt aan het indrukwekkende Blade Runner van Ridley Scott. Hij ontwierp ook het proton pack, het geweer dat eraan vastzat en de spookval. Een fantasierijke man, kunnen we wel stellen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear