Eén persoon aan de macht die alles bepaalt in Duitsland, dat hebben ze weleens geprobeerd. Was geen groot succes. Daarom hebben ze tegenwoordig een democratie waarbij verschillende partijen het eens moeten zijn hoe ze het land besturen. En dat zorgt nog weleens voor bijzondere taferelen. Zo stemde partij De Groenen (of Die Grünen in het Duits) ineens tegen een snelheidslimiet op de Autobahn.

Je kunt de Groenen min of meer vergelijken met GroenLinks in Nederland. De partij knokt al een tijdje voor een maximumsnelheid op de Duitse Autobahn. Op veel plekken mag je nu nog zo hard rijden als je wilt, als je tenminste geen wegwerkzaamheden, slecht wegdek, file, water op het wegdek of Nederlanders met een vouwwagen tegenkomt.

De Groenen vindt (het is enkelvoud want het is één partij) een medestander in de partij SPD, die ook graag een maximumsnelheid wil invoeren. Een bovengrens aan de snelheid zou beter zijn voor het klimaat, helpen bij de energiecrisis en veiliger zijn. Maar ook die partij stemde vorige week tegen een snelheidslimiet op de Autobahn van 130 km/u.

Waarom de Groenen ineens tégen een snelheidslimiet op de Autobahn stemt

In Duitsland moeten partijen ook een coalitie vormen. De SPD en de Groenen moeten het eens worden met de FDP, die weer voorstander is van een onbeperkte snelheid. De drie partijen konden het niet eens worden over de maximumsnelheid in het regeerakkoord en daarom waren ze blijkbaar genoodzaakt om tijdens de stemronde tégen een snelheidslimiet te stemmen.

Het bijzondere is dat de SPD en de Groenen lieten weten dat ze inhoudelijk groot voorstander waren, maar dat ze dus wel tegen moesten stemmen vanwege het regeerakkoord. Voorlopig komt er dus geen maximumsnelheid op de Duitse Autobahn, maar steeds meer instanties en partijen beginnen met het oog op het klimaat van gedachte te veranderen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie