De game Midnight Club is niet louter een stukje jeugdsentiment. Eind jaren tachtig kwam een stel straatracers bij elkaar om de echte Mid Night Club op te richten. Zij maakten de legendarische autoweg Wangan onveilig, die loopt tussen Tokio en Yokohama. Een toelatingseis van de club was dat je auto minimaal 257 km/u moest halen én je moest zelfs op leerschool om toegelaten te worden. Ze pakten het nogal serieus aan.

Nu zou je denken dat een automerk met een grote boog om dit soort illegale praktijken loopt, maar blijkbaar vond een medewerker bij Nissan het stiekem allemaal best cool. Zo cool zelfs dat ze een lakkleur naar de beruchte straatraceweg wilden vernoemen. Voor de Nissan Skyline GT-R R34 bedacht de Chief Product Specialist de kleurnaam Wangan Blue. We geven toe: dat rolt lekker van de tong.

Het waren overigens geen lieverdjes, de clubleden. Als ze een auto spotten met een neppe Mid Night Club-sticker, dan werd die auto kort en klein geslagen. Overigens zou dat betekenen dat alle onbeschadigde auto’s met de sticker dus per definitie lid zouden zijn van de illegale club, dus er zijn mensen die beweren dat dit onzin is.

Helaas: Wangan Blue werd afgekeurd en het werd Bayside Blue

De Chief Product Specialist werd bij Nissan op het matje geroepen met het dringende advies om toch maar een andere naam te kiezen. De Wangan-weg liep langs een baai, dus werd de naam Bayside Blue gekozen. Dat bleek de juiste keuze te zijn, want niet veel later raakte de club betrokken bij een dodelijk auto-ongeluk.

Het einde van de Mid Night Club

In 1999 ging het helemaal mis toen lokale gangsters wilden racen en iemand met te weinig ervaring voor een dodelijk ongeluk zorgde. Met hun eer hoog in het vaandel werd de Mid Night Club niet lang daarna ontbonden. De echte Mid Night Club bestaat nu dus niet meer.

De kleur Wangan Blue is nu wél te bestellen

Komedie is tragedie plus tijd, zeggen ze weleens. Ook dubieuze naamkeuzes verjaren blijkbaar. Twee jaar geleden vierde Nissan de 50e verjaardag van de Nissan GT-R en de Skyline. Voor dit heuglijke feit trokken ze een oude bekende lakkleur van stal. In de officiële communicatie noemen ze deze nu niet alleen Bayside Blue, maar soms ook Wangan Blue. Gevoel voor historie, daar bij Nissan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)