‘Zijn we er al?’, is een zeurende vraag die vaker op de heenreis wordt uitgesproken dan op de terugreis. Dat durven we zonder onderzoek te stellen. Maar waarom lijkt de terugreis altijd sneller te gaan dan de heenreis? We kunnen alvast verklappen: het ligt niet aan jou.

Niels van de Ven en Leon van Rijswijk van de TU Eindhoven onderzocht dit fenomeen. Drie verschillende onderzoeken bevestigden het bestaan van het ‘terugreis-effect’. Volgens de wetenschap voelt de terugreis 17 tot 22 procent korter, zelfs als ie qua lengte en tijdsduur identiek is aan de heenreis.

Dus, waarom gaat de terugreis sneller?

Ervaringen die onbekend en onvoorspelbaar zijn, herinneren mensen zich als langduriger. Wanneer mensen nieuwe dingen moeten onthouden, herinneren ze de ervaring vaak als iets wat lang duurde. Bij de terugreis ervaar je in principe niets nieuws, dus lijkt het korter te duren.

Onvoorspelbare dingen worden opgeslagen als een langer durende herinnering. Het verloop van de terugreis kun je je al voorstellen, en is dus bekend en voorspelbaar. Ga maar even na bij jezelf: de reis heen en weer naar je werk (beide routes zijn bekend) duren even lang.

Ook ben je vaak gespannen of opgewonden over de bestemming. De reis lijkt tergend langzaam te gaan. Op de weg terug ben je vaak relaxter en lig je, als je geen bestuurder bent, misschien zelfs te pitten.

Verkeerde inschatting

De terugreis gaat ook sneller omdat mensen slecht zijn in het maken van een inschatting. Voor de heenreis zijn ze te optimistisch en schatten ze de reis te kort in, en voelt het des te langer. Voor de terugreis overcompenseren ze (omdat die heenreis zo lang leek te duren), en valt het ineens weer alles mee.

Lees ook: Waarom is de snelheid op de kilometerteller zoveel hoger dan de topsnelheid van de auto?

De terugreis duurt dus voor je gevoel korter door meerdere factoren. Op de heenreis is alles nieuw, schat je de tijd verkeerd in en ben je gespannen. Op de terugweg ken je het wel, heb je de tijd opnieuw slecht ingeschat en ben je relaxt. Zo, nu heb je weer iets om over te praten op de ellendig lange heenreis.

Dit artikel werd in 2018 voor het eerst geplaatst. We hebben het artikel geactualiseerd en opnieuw geplaatst

Reacties

  • Henk heeft op 16 september 2022 geschreven:

    Klopt helemaal de reis na na het onbekende de emoties die daar mee spelen maakt de reis langer,terug reis is na het bekende dus minder emoties.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)