Het geluid van een te lage bumper op een te hoge drempel gaat al dwars door de pijngrens bij autoliefhebbers, maar het geluid van tientallen steentjes op de lak, dat is misschien nog wel pijnlijker. Nu het een paar dagen flink koud is geweest in Nederland, hebben we het idee dat er veel meer steentjes op de snelweg liggen. Is het echt zo dat er meer steenslag is na vorst? En hoe komt dat?
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigt dat het inderdaad zo kan zijn dat je meer last hebt van steenslag op de snelweg na een paar nachten vorst. Door de lage temperaturen wordt het bindmiddel in het asfalt brosser en ontstaan er scheurtjes. Hier komt water in en dat zet weer uit als het bevriest. Het uitzetten van dit water, maakt het asfalt kapot.
De losse steentjes veroorzaken steenslag
Het asfalt dat loskomt blijft dan op de snelweg liggen en veroorzaakt steenslag. Dit zijn dan niet gelijk enorme kuilen in het asfalt, maar wel genoeg zodat jij meer losse steentjes op de snelweg tegenkomt. Mochten er wel grote stukken asfalt kapot zijn, dan zal Rijkswaterstaat dit zo snel mogelijk repareren of in ieder geval de rijstrook afzetten.
Overigens meldt dezelfde woordvoerder dat er geen meldingen zijn van beschadigd asfalt op de A2, waar wij de afgelopen week veel steenslag ervoeren. Het zouden kleine beschadigingen kunnen zijn, maar het kan ook zijn dat er toevallig een vrachtwagen heeft gereden (of een aanhanger). Dus: je hebt inderdaad meer kans op steenslag door vorst, maar het kan altijd ook nog toeval zijn.
Betaalt Rijkswaterstaat reparaties aan jouw auto?
‘Rijkswaterstaat kan als wegbeheerder worden aangesproken voor schade, ontstaan door een gebrek aan de weg. Van Rijkswaterstaat als wegbeheerder mag in alle redelijkheid worden verwacht dat er maatregelen worden getroffen, om schade te voorkomen. Denk hierbij aan het plaatsen van waarschuwingsborden en snelheidsbeperkingen’, zo schrijft Rijkswaterstaat.
Als jij vervolgens te hard hebt gereden of te dicht achter je voorganger hebt gezeten, dan kun je fluiten naar je centjes. En zo zijn er nog wel wat voorwaarden. Als je echt denkt dat je schade hebt aan jouw auto buiten jouw schuld om, kun je altijd even contact zoeken met Rijkswaterstaat.
Wat kun je aan steenslag doen?
De kans op steenslag kun je altijd verminderen door afstand te houden op je voorganger. Als je heel zuinig bent op je lak, wil je misschien de spits mijden na koude nachten. Of je moet wachten op een horrorspits des doods; als het verkeer alleen maar kruipt, dan heb je ook geen last van steenslag. Bumperkleven is in ieder geval geen goed idee.
Reacties