Rustig maar, je wordt niet gek. Of eigenlijk kunnen we dat niet met zekerheid zeggen. Het kan hoe dan ook geen kwaad om even met iemand te gaan praten. Maar het klopt wel dat je misschien het idee hebt dat je auto anders aanvoelt in de winter. Niet alleen loopt je motor wat minder efficiënt als het koud is, je auto kan echt oncomfortabeler zijn. Of sportiever, net wat je voorkeuren zijn. Dat komt door de buitentemperatuur en de invloed van de kou op de olie in de dempers.

De schokbrekers van een auto zijn vaak gevuld met olie. De viscositeit van olie verandert met de temperatuur mee. Olie wordt dikker als het koud is en dunner als het warm is. Het bekendste voorbeeld is de olie in de frituurpan. Als het buiten heel koud is, wordt de olie in alle auto-onderdelen stroperiger dan op een warme dag. De schokbreker werkt met een zuiger die door de olie beweegt. Hoe dikker de olie, hoe moeilijker de zuiger door de olie beweegt. Deze weerstand zorgt ervoor dat de auto stugger aanvoelt. Overigens zullen je winterbanden misschien ook anders aanvoelen dan je zomerbanden.

Je auto voelt stugger in de winter, de bak schakelt lastiger

Dit effect neemt af als je gaat rijden want dan wordt de demper warmer. Enerzijds door de stralingswarmte van de motor, maar ook door de beweging van de demper. Als je in de garage parkeert, zul je hier minder last van hebben omdat het daar minder koud is. Vind je nou dat je auto sportiever en fijner rijdt in de winter, dan kun je op zoek gaan naar een setje stuggere dempers. De koude olie is ook de reden waarom je handgeschakelde versnellingsbak in de ochtend wat nukkiger aanvoelt: de olie in de transmissie is dan ook nog koud.

Lees ook: Geen fabeltje: winterbenzine bestaat echt

Overigens zal bij heel intensief gebruik de temperatuur van je dempers ook toenemen. Bijvoorbeeld als je langdurig op het circuit rijdt. De dempers zullen dan minder stug worden en dat kan weer een nadelig effect hebben op je wegligging. Iets om rekening mee te houden als je een langeafstandsrace wilt doen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)