Als je rijlessen neemt, hoeft er meestal niet aan je uitgelegd te worden dat we in Nederland rechts rijden. Natuurlijk zijn er nog altijd mensen die teveel links blijven plakken, maar overwegend bevinden we ons aan de rechter weghelft. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet, want waarom rijden we eigenlijk niet links, net zoals ze dat aan de overkant van de Noordzee doen?

Vroeger, héél vroeger, in de tijd van de Romeinen en later in de Middeleeuwen reden de ruiters en karren aan de linkerkant van de weg. De meeste mensen zijn namelijk rechtshandig. Als een vijand dan op je pad kwam, moest je links blijven rijden om hem met je rechterhand een pak rammel te kunnen geven.

Waarom doen we dat niet nog steeds?

Oké, doorspoelen naar Frankrijk in de tijd van Napoleon. Inmiddels was het aan het begin van de 19e eeuw in Frankrijk normaler geworden om de rechterkant van de weg te gebruiken. Dit had te maken met andere grotere karren die gebruikt werden. Nu had Frankrijk rond die tijd toevallig zin om vrijwel heel Europa te veroveren. En in de landen die veroverd werden – dus ook Nederland – werd het rechts rijden standaard ingevoerd door de kleine generaal. Engeland kregen ze echter niet te pakken, waardoor dat eiland en al de kolonies die de Engelsen destijds veroverd hebben nog altijd links rijden.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie