In het wedstrijdje ver plassen waarin Audi, BMW en Mercedes verwikkeld zijn, zou je verwachten dat ze de mooiste prestaties communiceren om elkaar af te troeven. Toch blijken de opgegeven specificaties dikwijls aan de conservatieve kant.

Zo geeft Audi openlijk toe dat de RS 5 in een aantal gevallen best in 3,7 seconden naar de 100 km/u sprint, in plaats van de opgegeven 3,9 seconden. Maar waarom doen automerken zichzelf te kort?

Ideale omstandigheden

‘Als we zeggen 3,9 seconden, zul je 3,7 seconden meten als de omstandigheden goed zijn. Waarschijnlijk 3,8 seconden. Maar zelfs in de slechtste omstandigheden zul je 3,9 seconden doen. Je zal nooit 4,0 seconden meten’, zegt Stephan Reil, Head of Technical Development bij Audi Sport.

Simpel gezegd is de opgegeven sprinttijd een makkelijk haalbare tijd. Audi wil geen vervelende verhalen op het internet lezen van klanten of journalisten die beweren dat Audi liegt over de specificaties. Overigens is het daarom zeer makkelijk voor tuners om op papier enorme toenames in vermogen te realiseren. Door alleen al de sprinttijden onder ideale omstandigheden te communiceren, winnen ze 0,2 seconden zonder ook maar iets te doen.

Opscheppen heeft al helemaal geen zin voor merken als Audi. In tijden dat iedereen een 0-100-sprintje kan meten op z’n telefoon, is de uitspraak ‘al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel’ actueler dan ooit. Letterlijk.

Advertentie

Reacties

 • M van Summeren heeft op 14 juni 2018 geschreven:

  Klopt ,mijn S3 is ook sneller als de aangegeven tijd van 0 tot 100. Zelfs de topsnelheid gemeten op 261 k/h

  • Mattijn Nederend heeft op 14 juni 2018 geschreven:

   Is dat gemeten met GPS of afgekeken van de teller? Zit ook weer verschil in, namelijk. En ook als je grotere velgen hebt gemonteerd, trouwens.

   • M van Summeren heeft op 14 juni 2018 geschreven:

    Op GPS en ik heb er originele 19 inch onder met 235/35/19 banden.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie