De eerste keer dat je een elektrische auto wilt starten, voelt dat wat gek. Want waar bij een benzine- of dieselauto duidelijk een motor aanslaat, hoor je bij een EV hooguit een pingeltje. En dit gebrek aan motorgeluid is ook lastig voor hulpdiensten; want hoe weet je dat de auto niet zomaar gaat rijden als je bezig bent? Daar is de Emergency Plug voor uitgevonden.

De Emergency Plug is een mooie uitvinding uit Nederland. Het lijkt op een laadstekker, maar dan zonder het snoer. De plug (met aan beide kanten connectoren) past in vrijwel elke elektrische auto of hybride. Zodra de hulpdiensten het apparaatje in de laadpoort van een EV steken, schiet de auto automatisch in zijn neutraal of zelfs op de handrem. Als het rechterpedaal wordt ingedrukt, gebeurt er niets.

Stekker zonder snoer fopt de auto

De Emergency Plug fopt de elektrische auto, die denkt dat hij aan de laadpaal staat. Volgens EU-wetten voor nieuwe auto’s moeten alle EV’s en PHEV’s die hier verkocht worden automatisch de aandrijving uitschakelen als ze aan de paal staan. De plug laat met een lampje zien aan de hulpverlener dat het apparaatje werkt en dat de auto niet gaat rijden.

Niet alleen in Nederland

Momenteel zijn er zo’n vier ambulanceregio’s die de Emergency Plug gebruiken, en vier brandweerregio’s. Het is dus nog geen standaarduitrusting voor hulpdiensten. Het Nederlandse bedrijf wil de plug ook graag in politieauto’s zien, omdat agenten vaak als eerste ter plaatse zijn. Ook internationaal slaat de innovatie aan: in zo’n 50 landen rijden hulpdiensten met de plug achterin.

Zomaar een laadsnoer uit de auto pakken en die gebruiken zou overigens niet werken bij de meeste EV’s. Ook goed om te weten: de plug haalt dus niet de spanning van de auto. Het enige wat de plug doet, is ervoor zorgen dat de auto niet gaat kruipen als hij nog in z’n D of R stond. In het koffertje van de noodstekker zit overigens ook klein gereedschap om een laadpoort open te breken als dit nodig is.

Zo werkt de Emergency Plug

Advertentie

Reacties

  • Bert heeft op 5 juni 2023 geschreven:

    Je kunt ook een blokje hout onder één van de wielen zetten, net zoals ze doen bij vliegtuigen.

    Reageer
  • Browser heeft op 4 juni 2023 geschreven:

    Dus dit is een fop-fob

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie