Reed jij vanochtend door de mist naar je werk? Had je je mistachterlicht aan? Je verdient een draai om je oren, nozem. Behalve als het zicht minder was dan 50 meter (in België 100 meter). In dat geval: goed zo! Kom maar langs het TopGear HQ, dan krijg je een sticker van ons voor je goede werk. Het is haast niet te bevatten dat mensen de regels nog steeds niet begrijpen. Als oma van 89 jaar haar kleinkinderen op een aandoenlijke doch licht irritante manier kan lastigvallen op Facebook, kun jij best de regels van mistverlichting leren.

Wanneer mag je je mistachterlicht aanzetten?

Het is namelijk on-ge-lo-fe-lijk simpel. Hectometerpaaltjes staan elke honderd meter langs de weg. Hecto staat voor honderd. Dus elke honderd meter staat er een paaltje langs de weg. Je voelt al waar dit heengaat. Als jij langs een paaltje rijdt en je kunt de volgende al zien; dan heb je meer dan 100 meter zicht. Laat dat mistachterlicht dan gewoon uit. We durven er geld op te zetten dat wanneer je een chimpansee leert autorijden, dat zelfs de behaarde poepgooier deze regels begrijpt. Al kost het misschien een banaantje extra.

Is het niet handiger om het mistachterlicht bij twijfel gewoon aan te zetten? Nee. Het mistachterlicht is het grootlicht onder de rode lampen. Omdat jij te lui bent om even na te denken, verblind je dus de personen achter je. We hoeven niet te vertellen waarom dat gevaarlijk is. De regels voor mistverlichting vóór bieden wat meer ruimte voor interpretatie. Volgens het Openbaar Ministerie mogen mistlichten voor alleen branden als er nauwelijks zicht is door mist, sneeuwval of regen. Je kunt er in ieder geval het netvlies van je medeweggebruikers niet mee verwoesten.

En dan nog even een speciale vermelding voor iedereen die in deze omstandigheden zónder verlichting rijdt: je verdient een oorveeg van Rico Verhoeven. Je mist (haha) een paar hersencellen. Pak een blaadje en schrijf honderd keer: Ik zal niet zonder verlichting door de mist rijden. Deel dit bericht maar met je vriendjes, dan heb je je dagelijkse bijdrage aan de maatschappij ook weer geleverd.

Reacties

  • Roelof heeft op 24 januari 2017 geschreven:

    Idiote regel. Heel prettig als men de mistlamp aanzet bij slecht zicht.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)