Tesla is misschien geen directe concurrent van Hennessey, Koenigsegg, Rimac of GMA, toch zijn er wat raakvlakken te bedenken. Allemaal zijn ze (niet ál te lang geleden) klein begonnen en hebben ze vaak genoeg gehoord dat ze het niet gingen redden. De vraag die we de grote bazen van deze merken voorleggen is: Elon Musk, wat vinden jullie van de man? Is hij goed of slecht voor de autoindustrie?

Christian von Koenigsegg 

De man is in heel veel opzichten niet van deze wereld. Wat hij heeft weten te bereiken… Als je het als een roman zou opschrijven, zou niemand het geloven. Als er iemand is geweest die heeft bewezen dat je álles kunt doen, en dan nog diverse dingen tegelijkertijd ook, dan is het Elon, toch?

Natuurlijk, het is nogal een karakter, maar wat hij heeft gedaan met de auto-industrie – hij heeft de boel compleet op z’n kop gezet. Een paar jaar terug, echt nog niet zo heel lang geleden, zei iedereen dat de elektrische auto het nooit zou gaan worden. Nu is het het enige, en zonder Elon en Tesla was dat nooit gebeurd. Ik denk dat het goed is voor de planeet én voor de auto-industrie. En het is ook best cool dat we ooit naar Mars kunnen gaan.

Gordon Murray

Ik heb hem een paar keer ontmoet, we hebben een paar jaar geleden een meeting gehad over een potentiële samenwerking en de man is enorm gedreven… Hij is waarschijnlijk de meest gedreven persoon die ik ooit heb ontmoet en dat wil wat zeggen, want ik kan af en toe wat star zijn.

Het dapperste wat mij betreft was dat er in die dagen geen start-ups waren die autoproductie in grote aantallen voor ogen hadden, en dan ook nog een start-up zijn met een volledig nieuwe aandrijflijn. Ik bedoel, daar moet je toch bewondering voor hebben.

Mate Rimac

Ik heb Elon ook een paar keer ontmoet en zonder hem zouden wij hier niet zijn. Ik volgde hem al vanaf het prille begin, toen de Tesla-aandelen lange tijd op 20 dollar stonden. Hij krijgt veel kritiek, zegt dat ie alleen maar een investeerder is en dat andere mensen het echte werk opknappen, maar het enige aan Tesla dat echt anders is dan al het andere, is Elon: de manier waarop hij de boel runt, het visionaire in zijn karakter, en dan de uitvoering.

Hij heeft echt een groot plan voor deze planeet, een nog groter plan om alles multiplanetair te maken, maar kan ook op pietluttig lijkende details hameren zoals weinig anderen dat doen. Vijf, zes jaar geleden werd Tesla uitgelachen – de kieren tussen carrosseriedelen waren enorm, de auto’s waren niet goed…

John Hennessey

De kieren zijn nog steeds enorm.

Mate Rimac

Ja, maar nu is iedereen in de achtervolging. Hij is menselijk, hij maakt fouten. Hij mag dingen verkondigd hebben die niet zijn gebeurd, of die te laat zijn gekomen, en hij is voorbarig geweest waar het op zelfrijdende auto’s aankwam, maar hij heeft wel degelijk veel dingen bereikt en de autowereld compleet veranderd.

John Hennessey

Hoe meer er misgaat, hoe groter hij wordt. Ik bewonder zijn moed en ben er trots op dat hij nu een mede-Texaan is – hij woont iets verderop in Austin. Of het nu om Tesla, SpaceX of nu Twitter gaat, ik vind het heerlijk dat hij een libertarisch vrijheid-van-meningsuiting-type is. Zeker, hij is een mens, hij zit er soms naast, zoals wij er allemaal soms naast zitten. En als hij faalt, is het in het volle zicht.

Maar wees je eens bewust van de waarde, de banen en de technologie die hij heeft gecreëerd. Als ondernemer heb ik een enorme bewondering voor deze gast. Hij is de koning van ­doubling down, twee keer zo hard doorgaan als het riskant wordt. Je moet hem letterlijk in een gat in de grond stoppen om hem tegen te houden als ie iets in zijn kop heeft.

Mate Rimac

En hij is miljarden en miljarden waard, honderden miljarden. En dus is het bewonderenswaardig dat, terwijl hij alles zou ­kunnen doen wat hij wil, hij nog altijd zijn leven wijdt aan het opstuwen van de wereld, en daar dag en nacht voor werkt.

TG: Ik denk dat dit een prima moment is om onze speciale gast te introduceren: Elon Musk! Toch niet, sorry. Hij moest vandaag zijn haar wassen en kon er niet bij zijn.

Advertentie

Reacties

 • Maarten heeft op 1 mei 2023 geschreven:

  Denken de experts hier anders heel anders over. Hmmmmm, wie zou er de beste kijk op hebben, een stel gefrustreerde reaguurders hier of enkele automotove kopstukken die allemaal iets hebben bereikt en hun respect verdient hebben…

  Ja maar! FaCEboOk, MiJn EiGeN OnDeRzOeK.
  ElOn BaD.

  • Hoi heeft op 2 mei 2023 geschreven:

   De betweterige kleuter heeft ook schoolvakantie zo te zien.

   • Joe heeft op 2 mei 2023 geschreven:

    Ja echt he wat een irritant ventje…!!

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Bruh heeft op 27 april 2023 geschreven:

  Bruh Elon is sus

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie