‘Ondanks de accijnsverlaging gooien we onze tank nog altijd een stuk minder vol dan normaal’, laat BNR vandaag weten aan de hand van gegevens van ING. Wat eigenlijk niet zo gek is, aangezien de benzineprijzen weer bijna op het niveau zitten van vóór de accijnsverlaging van april.

De ochtend van de accijnsverlaging begin april kostte benzine gemiddeld 2,25 euro per liter, dat is nu gemiddeld 2,38 euro per liter. De 17 cent belastingkorting is dus al bijna verdwenen. Diesel kostte toen 2,16 cent per liter en daarvan nam de prijs af naar 2,09 cent per liter.

We geven minder uit aan de pomp

ING laat weten: ‘De brandstofprijzen liggen 21 procent hoger, terwijl de pinomzet bij tankstations slechts met 15 procent is toegenomen.’ Ook zouden de klanten van ING vaker kiezen voor goedkopere tankstations. Is de accijnsverlaging dan een mislukte maatregel? Niet per se – wat veel mensen lijken te vergeten is dat de prijzen zonder de verlaging nu nóg duurder zouden zijn.

Gooien we de tank maar halfvol of tanken we eerder?

Overigens kun je aan de hand van de bankgegevens niet controleren hoe vol de tank van automobilisten zat. Je kunt je zo voorstellen dat mensen minder rijden, ook vanwege het thuiswerken. Als je dan een keertje gaat tanken (omdat je bijvoorbeeld een stuk moet rijden) dan zit er misschien nog meer in de tank. Het kan dus ook zijn dat Nederlanders nu meer hun tank bijvullen in plaats van dat ze bewust een half tankje nemen.

Reacties

 • 2dehans heeft op 30 mei 2022 geschreven:

  Wij hebben twee auto’s en twee motoren.
  De auto’s hebben een zescilinder en een vijfcilinder als motorisering. De zescilinder hebben we stilgezet en mijn vrouw rijdt nu met de vijfcilinder. Ikzelf rijd met een van de motoren en doe dat meerdere keren in een week. De zescilinder is/was een hobbyauto waar behoorlijk veel geld in zit en deze wordt daarom niet verkocht.

  Reageer
 • Luke heeft op 30 mei 2022 geschreven:

  Ik tank niet meer of minder, maar wél vaker voor minder geld. Normaal reed ik m leeg en dan in de buurt vol gooien. Nu zodra ik een mooie prijs zie wordt er getankt ongeacht van hoe vol de tank nog zit.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear