Ongeduld is geen slechte karaktereigenschap, het is de drijfveer van efficiëntie. Dus natuurlijk wil je zo snel mogelijk de file weer uit zijn. En hoe minder tijd jij in de file staat, hoe minder lang je andere mensen ophoudt. Maar welke rijstrook (door sommige mensen onjuist ‘rijbaan’ genoemd) is het snelst in de file? We zoeken het voor je uit.

Marthe Uenk-Telgen van de Nationale Databank Wegverkeergegevens deed een aantal jaar geleden onderzoek. De verkeerskundig adviseur vergeleek 64 ochtendspitsen op de A12 en A27 en concludeerde dat de linkerrijstrook in 75 procent van de gevallen het snelst was. Soms scheelde het in een file wel drie minuten met de langzaamste rijstrook.

Welke rijstrook is nou echt het snelst in de file?

Hoewel een ander onderzoek van andere medewerkers van Nationale Databank Wegverkeergegevens de conclusie van Uenk-Telgen bevestigt, durven wij het te betwisten. We willen niet opscheppen, maar we hebben in ons leven wel meer dan 64 files meegemaakt. In onze ervaring is het juist de rechterrijstrook die het meest doorrijdt, al moet je er niet te lang blijven plakken.

We zien vaak dat de linkerrijstrook als de spits begint wat rustiger is, maar dat het daarna al snel vastloopt. Helemaal rechts rijdt het verkeer langzamer, maar het rijdt wel constant door. Dit waarschijnlijk omdat daar vrachtwagenchauffeurs rijden die a) niet stil willen staan en b) goed overzicht hebben door hun hoge zitpositie.

Meestal blijf je rechts in beweging terwijl andere rijstroken stilvallen. Zelfs als het niet sneller is, is het in ieder geval fijn dat je niet telkens hoeft af te remmen tot stilstand en weer moet optrekken, maar in onze optiek is de rustige rechterrijstrook echt de snelste in de file.

Beweeg rustig naar rechts, zit andere weggebruikers niet in de weg

Meestal proberen we – zonder daarbij iemand in de weg te zitten – als de file begint rustig naar rechts te bewegen om daar de file uit te zingen. Alleen als het heel druk wordt met invoegend verkeer, moet je even opschuiven naar links. Uitvoegend verkeerd creëert juist ruimte. Als de file oplost, kun je weer rustig naar links bewegen.

Veel van rijstrook wisselen heeft geen zin

Meer dan twintig jaar geleden publiceerde het blad Nature het artikel ‘waarom auto’s op de andere rijstrook sneller lijken te gaan’. De onderzoekers concluderen hier dat je het beste op je eigen rijstrook kunt blijven, en dat constant wisselen niet slim is. Kies dus aan het begin van de file je rijstrook en blijf daar rustig bij.

Advertentie

Reacties

 • Uno heeft op 9 oktober 2022 geschreven:

  Bij een afrit de rechterbaan (veel mensen die op de linkerbaan rijden en op het laatste moment af willen slaan, komen vaak vast te staan omdat rechts ze er niet tussen laat), en zodra je die voorbij bent en de oprit komt is links de betere keus (vanwege het invoegen). Maar als iedereen dat doet, schiet je er ook niks mee op.. daar tussenin is het vaak om het even…

  Reageer
 • Popeye heeft op 9 oktober 2022 geschreven:

  Lekker in je eigen rijstrook blijven rijden…al dat gewissel creërt juist meer/langere file.

  Reageer
 • Patrick heeft op 9 oktober 2022 geschreven:

  Gewoon lekker links blijven rijden, heb ik er als chauffeur minder last van……

  Reageer
 • Filehater heeft op 9 oktober 2022 geschreven:

  File is gewoon kut. Linker of rechterbaan, het is gewoon klote.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie