Ondanks alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van automobiliteit lijkt de wereldwijde autoverkoop af te nemen. Fitch Ratings verwacht dat het aantal autoverkopen dit jaar meer zal dalen dan in de recessie van 2008. De vraag naar nieuwe auto’s daalt vooral erg sterk in China en de Verenigde Staten. Ze baseren de verwachtingen op cijfers van de International Organisation of Motor Vehicle Manufacturers.

De wereldwijde daling in de autoverkoop zorgt er ook meteen voor dat fabrikanten minder gaan produceren. ‘De neerwaartse spiraal die sinds midden 2018 te zien is in de automarkt is een grote oorzaak van het teruglopen van de globale productie. Het hele plaatje rondom de autoverkoop ziet er een stuk slechter uit dan we in mei verwachtten’, zegt Brian Coulton, hoofdeconoom bij Fitch Ratings.

De daling van de wereldwijde autoverkoop heeft meerdere oorzaken

De wereldwijde verkoop van personenauto’s daalde van 81,8 miljoen in 2017 naar 80,6 miljoen in 2018. Dat was de eerste jaarlijkse daling sinds 2009. Nu lijkt het erop dat het aantal verkochte personenauto’s met nog eens 4 procent zal gaan dalen, naar 77,5 miljoen. De afnemende vraag naar nieuwe auto’s in China heeft de grootste impact gehad op de wereldwijde cijfers. De autoverkoop in dat land daalde in de eerste tien maanden van het jaar met 11 procent. Volgens Coulton zijn de oorzaken hiervan de tweedehands autoverkoop, nieuwe emissiestandaarden en een lage economische groei.

Ook in de Verenigde Staten heeft de automarkt het moeilijk. General Motors, Ford en Honda verlaagden de productie van hun auto’s als reactie op de afnemende vraag. Fitch Ratings verwacht een daling van de autoverkoop in de Verenigde Staten van 2 procent naar 16,9 miljoen voertuigen in 2019. Andere grote markten waar de verkoop van auto’s daalt, zijn Rusland, India, Brazilië en naar verwachting ook het westen van Europa.

Het inzakken van de automarkt komt niet helemaal als een verrassing. Consultancybedrijf AlixPartners en databedrijf Edmunds voorspelden de daling in de Verenigde Staten al eerder. ‘We zien geen tekenen van een verdere daling in 2020. Toch verwachten we eerder dat de autoverkoop op dit niveau zal blijven hangen dan dat de cijfers weer omhoog zullen schieten’, aldus Coulton tegen CNBC.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear