Als iedereen straks een elektrische auto wil met minimaal 600 kilometer actieradius, dan komen we waarschijnlijk in de knel met grondstoffen. En dat terwijl het voor de meeste mensen niet nodig is voor hun dagelijkse kilometers om een enorm accupakket mee te nemen. Daarom is een kleine accu die razendsnel laadt misschien beter. Over twee jaar laad je misschien je accu wel met 10 minuten op.

De Penn State University heeft een batterij ontwikkeld die in zo’n tien minuten tot 70 procent opgeladen kan worden. Dit meldt Time. De technologie kan toegepast worden op elk formaat accu, maar de innovatie lijkt vooral een mooie manier om accu’s kleiner te maken in de toekomst. De EV’s worden dan goedkoper en er zijn minder grondstoffen nodig.

De truc voor het snelle laden is blijkbaar temperatuur. De nieuwe batterij is voorzien van kleine sliertjes nikkel tussen de cellen die verwarmd kunnen worden. Door de accu op de juiste temperatuur te houden (schijnbaar zo’n 80 graden), kan de accu snel laden. Diverse EV’s die je nu al kunt kopen, verwarmen de accu om sneller te laden, maar blijkbaar niet zo efficiënt als deze uitvinding.

Wanneer komt de accu die in 10 minuten opgeladen kan worden?

Het bedrijf EC Power bouwt momenteel een fabriek in de Amerikaanse staat Pennsylvania om de snelle batterij te gaan produceren. In ongeveer twee jaar moet de batterij te koop zijn. Het is niet duidelijk aan welke automerken of andere bedrijven ze de accu’s willen slijten.

Chao-Yang Wang van Penn State University (en CTO van EC Power) zegt tegen Time dat batterijtechniek momenteel achterloopt, en dat ze nu pas beginnen met het ‘kraken van de code’. Niet alleen kunnen de nieuwe accu’s razendsnel laden, de accu’s zouden het 800.000 kilometer vol moeten houden.

Advertentie

Reacties

  • TTE heeft op 17 oktober 2022 geschreven:

    Leuk dat men zich in alle bochten wringt om maar accu-aangedreven te promoten, terwijl waterstof tweedelig gebruikt kan worden met een afval en uitstoot van 0. Mits goed geproduceerd.

    Reageer
  • Denkend mens heeft op 17 oktober 2022 geschreven:

    Leuk, die ontdekking, vooral om elektrisch rijden steeds meer aantrekkelijker te maken t.o.v. het gebruik van waterstof, dat tweeledig gebruikt kan worden in voertuigen. En ook nog op een schone manier gefabriceerd kan worden. Ik wordt het machtsmonopolie van sectoren behoorlijk zat.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie