Misschien heb je weleens het broodjeaapverhaal gehoord dat je bij oude schilderijen kunt horen wat er tijdens het penselen gezegd is. De geluidsgolven zouden op de een of andere manier te zien zijn in de verf. Klinkt aannemelijk, maar klopt niets van. Bij dit verhaal is het andersom: klinkt onmogelijk om geluid uit een foto te halen, maar het is echt waar.
Wetenschappers van vier universiteiten in de VS hebben een techniek gemaakt die ze Side Eye noemen. Met deze software halen ze audio uit foto’s én uit stille video’s. Om het geluid uit het beeld te halen, gebruiken ze de stabilisatie van de lens. De audio die Side Eye uit de foto haalt, zou voor 80 tot 99 procent kloppen. Je kunt dus het geluid van een auto uit een foto halen – al is dat een heel kort fragment.
Een foto die je best wilt horen | Foto: © TopGear
Om video’s en foto’s scherper te maken, hebben de meeste telefoons tegenwoordig beeldstabilisatie. Door deze techniek beweegt de lens lichtjes om het beeld stabiel te halen. Geluidsgolven laten de lens ook lichtjes bewegen. Door de beweging te analyseren, kunnen wetenschappers omgevingsgeluiden van tijdens de opnames reproduceren.
Niet alleen bij een video, ook bij een foto
Bij een video is het eenvoudig te begrijpen hoe je door de vibraties geluid kunt achterhalen. Maar hoe zit het dan bij een foto? Telefooncamera’s gebruiken iets wat ‘rolling shutter’ wordt genoemd. De camera maakt niet één foto, maar eigenlijk een heleboel kleine laagjes onder elkaar. Door deze laagjes te analyseren, is de beweging van de stabilisatie te achterhalen.
Deze kun je bijna ruiken | Foto: © TopGear
Voor de autoliefhebber kan het nog best leuk zijn; je kunt de irritante TikTok- en Instagram-geluiden onder een video halen en het originele motorgeluid horen. Of je kunt horen hoe een auto klinkt aan de hand van een foto. Ook is het nogal creepy: een video die je zonder geluid hebt verstuurd, is ineens af te luisteren. Dan horen mensen je ineens dat je die Lamborghini per ongeluk een Ferrari noemde.
Wat kun je ertegen doen?
Als je een camera gebruikt zonder beeldstabilisatie, ben je veilig. Ook als je camera geen rolling shutter gebruikt, kun je aan de hand van een foto geen geluid destilleren. Gewoon voortaan met een Nokia 3310 door het leven gaan, dan kan niemand je iets maken. Heb je echt TikTok en Instagram nodig als je Snake op je telefoon hebt?
Reacties