We vragen ons af hoeveel neven er meer zijn gaan bowlen sinds de release van GTA IV. Want volgens de logica van een politicus in Chicago zouden de activiteiten in GTA aanzetten tot illegale acties in het echt. Er is een wetsvoorstel neergelegd om spellen te verbannen die ‘voertuigdiefstal waarbij een passagier of bestuurder aanwezig is’ of
‘fysiek geweld’ uitbeelden. In het kort gezegd: GTA zou verboden moeten worden.

De aanleiding is de toename van 135 procent als het gaat om carjackings. Dit is de diefstal van voertuigen waar een bestuurder inzit. In Nederland komt het zo weinig voor, dat we er eigenlijk geen passende term voor hebben. In Chicago worden er blijkbaar 1.415 auto’s per jaar op deze manier gejat, zo meldt Fox News. Een enorme hoeveelheid, maar vergeet niet dat Chicago ruim 2,7 miljoen inwoners heeft. De jongste autodief van vorig jaar was slechts 12 jaar, wat wel zorgwekkend is.

Verbod op GTA

Momenteel is er al een wet die winkels verbiedt om het spel te verkopen aan minderjarigen. Ze willen de wet uitbreiden zodat het verbod geldt voor iedereen. Overigens ligt GTA V al sinds 2013 in de winkels en GTA Online werd kort na de release gelanceerd. De plotse stijging van carjackings vorig jaar lijkt dus geen direct verband te hebben. De American Psychological Association bevestigt dat er maar weinig wetenschappelijk bewijs voor een connectie tussen geweld en spellen.

Advertentie

Reacties

 • Hopla heeft op 25 februari 2021 geschreven:

  Belachelijk, doen wij ook alle films met geweld in de ban?
  Boeken, series etc…. ouders hebben hier ook een rol in het naleven van de leeftijd grens aangegeven door het spel. Ook is Chicago een stad waar veel Armoede is niet te vergelijken met NL.

  Reageer
 • Davey heeft op 24 februari 2021 geschreven:

  Ik geef die politicus groot gelijk. Dit soort games zijn een groot probleem. Je ziet de slechte invloed van dit soort games overal terug. Denk maar aan het toegenomen geweld onder jeugd in Nederland. Dat is geen toeval, want dat was er nog niet zo voordat deze games er waren. Ook ontzetgend verslavend voor jongeren. Gewoon alle games die geweld, diefstal, seksuele activiteiten en grof taalgebruik verheerlijken verbieden. Misschien beter om alle games te verbieden. Dan gaat de jeugd eindelijk weer eens naar buiten of een goed boek lezen.

  • Daveystinkt heeft op 28 februari 2021 geschreven:

   Mister big brain.
   Niemand zit op jouw mening te wachten.

   Reageer
  Reageer
 • ceviki heeft op 24 februari 2021 geschreven:

  gesloten auto’s ….. ” zucht “

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie