Het World Rally Championship 2008 staat op het punt om te beginnen. De rally zal in één seizoen veertien landen aandoen in het tijdsbestek van elf maanden. Het kampioenschap is chaotisch, snel, gevaarlijk en ongelooflijk spectaculair.
Vanavond om 18.00 uur is de ceremoniële start van misschien wel de meest beruchte rally, de Rallye Automobile Monte Carlo. De rally in Monte Carlo duurt vier dagen waarvan de eerste dag, vanavond dus, in het donker wordt verreden.

Dit jaar lijkt het een extra spannend seizoen te worden omdat elk team met hetzelfde merk banden moet rijden. Pirelli, de exclusieve bandenleverancier voor de WRC, heeft twee type banden beschikbaar voor elke rally: voor de winterse omstandigheden de Sottozero-band en voor droog weer de P zero-band. De rijders kunnen er nog voor kiezen om spikes te laten monteren en iedere auto mag twee reservebanden meenemen.

Van essentieel belang is dus de bandenkeuze en het weer speelt eveneens een grote rol. De coureurs kunnen te maken krijgen met droge wegen tot aan sneeuw in de Alpen, en dit in het slechtste geval in één en dezelfde race. De bandenkeuze moet drie uur van tevoren bekend worden gemaakt, een Franse Piet Paulusma zou dus geen overbodige luxe zijn.

Sébastien Loeb is ook dit jaar weer de favoriet. De 33-jarige Fransman won de rally van Monte Carlo vier keer. Bovendien won hij de WRC-titel voor coureurs zelfs al vier keer op rij in een Citroën. Als hij dit jaar weer wint is hij de eerste rijder met vijf kampioenschappen op zak. Het team Citroën wist de afgelopen twee jaar de constructeurtitel niet te winnen. Deze titel ging beide jaren naar concurrent Ford.

Als laatste willen we nog zeggen dat de beruchte passage over de Col de Turini weer terug is. Dat wordt dus genieten van vanavond tot en met zondag!

WRC datums

Januari: 24-27, Monaco, Monte Carlo
Februari: 8-10, Zweden, Karlstad
Februari/maart: 28-2, Mexico, Leon
Maart: 27-30, Argentinië, Cordoba
April: 24-27, Jordanië
Mei: 16-18, Italië, Sardegne
Mei/juni: 29-1, Griekenland, Athene
Juni: 13-15, Turkije
Juli/augustus: 31-3, Finland, Jyvaskyla
Augustus: 15-17, Duitsland, Trier
Augustus: 28-31, Nieuw-Zeeland, Auckland
Oktober: 2-5, Spanje, Salou
Oktober: 10-12, Frankrijk, Corsica
Oktober: 24-26, Japan, Hokkaido
November: 28-30, Engeland, Cardiff    

Advertentie

Reacties

Meer van TopGear

Advertentie