Weet je wat het leuke is van waterstof? Geen uitstoot als je het verbrandt. Dus als motorontwikkelaar hoef je in principe geen sjoege te geven om het verbruik. Turbo’s? Die kun je lekker laten liggen, Supra-bezitters zullen je dankbaar zijn. Wat je overhoudt, is een hoogtoerige motor die door de waterstof ook nog eens heel aardig kan klinken. En dat is precies wat Yamaha en Toyota hebben gemaakt.

Nonchalant vroeg Toyota aan Yamaha tijdens een partijtje of ‘zij nog steeds iets met motoren deden’ en of ze binnenkort eens zin hadden om een handje te helpen. En zo kwam de turboloze 5,0-liter V8 van Toyota terecht bij Yamaha, die hem ombouwde om te lopen op waterstof.

De waterstof-V8 komt uit de RC F

De 5,0-liter V8 ken je bijvoorbeeld uit de Lexus RC F. Het Japanse Yamaha monteerde andere cilinderkoppen, een zeer kunstig inlaatspruitstuk en ‘meer’ – om het maar even specifiek te houden. Het vermogen van de waterstof-V8 is 450 pk en het koppel is 540 Nm. De motor werd vorig jaar al onthuld, maar bleef toen vreemd genoeg onder de radar.

Hoewel waterstof feitelijk gezien niet de meest efficiënte energiedrager is (en al helemaal niet als je het verbrandt), denken Yamaha en Toyota dat er wel een plekje is voor het plofspul. En voor een waterstof-V8 maken we uiteraard graag plaats in ons hart. Het is nog niet duidelijk waar Yamaha en Toyota de motor in willen lepelen. Er gaan geruchten over een Land Cruiser met een waterstof-V8.

Yamaha over de waterstofmotor

‘Yamaha begon ongeveer vijf jaar geleden met de ontwikkeling van een motor die 100 procent op waterstof loopt. Naarmate het project vorderde, begon het technische team het potentieel van de motor in te zien. Degenen die de auto probeerden, waren aanvankelijk wat sceptisch, maar toen hun beurt achter het stuur voorbij was, kwamen ze allemaal met een glimlach op hun gezicht uit de auto’, meldt Yamaha.

Toyota GR Yaris H2 Verbrandingsmotoren op waterstof

Verbrandingsmotoren op waterstof slaan nergens op, en toch is er een toekomst voor weggelegd

Dit is waarom Toyota inzet op waterstof

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie