Zelfrijdende auto’s zijn de toekomst. Dat horen we tegenwoordig van allerlei kanten, al zitten er nog wat gaten in het concept. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een autonome auto weet dat er iemand om de hoek komt? En kun je de metingen van één sensor wel vertrouwen? Onderzoekers van de MIT hebben hier nu een oplossing voor gevonden, waarbij ze gebruik maken van schaduwanalyse.

Schaduwanalyse klinkt nogal sinister, maar het is een zeer behulpzaam en vernuftig systeem. De uitvinding die de analyse maakt, heet de ShadowCam. Met behulp van optische camera’s detecteert het systeem kleine veranderingen in schaduwen op de grond. Hierdoor kan hij bepalen of er een bewegend object de hoek om gaat komen. Dat is een grote stap op het gebied van veiligheid bij zelfrijdende auto’s.

ShadowCam is geschikt voor meer dan alleen zelfrijdende auto’s

De toepassing van ShadowCam blijft niet beperkt tot autonome auto’s. Denk bijvoorbeeld aan robots in ziekenhuizen, die met behulp van dit systeem kunnen voorkomen dat ze met mensen in botsing komen. De onderzoekers richten zich voor nu echter nog op autonome auto’s bij het testen van de ShadowCam.

Tijdens de tests vergeleken de experts de detectiesnelheid van de ShadowCam met die van het lidar-systeem, dat werkt met lasers. Volgens was de detectie van de ShadowCam 0,72 seconden sneller dan die van lidar. In 86 procent van de gevallen wist de ShadowCam ook of de kruisende auto een bewegend of stilstaand object was. De tests vonden plaats in een parkeergarage, waar de lichtinstellingen van het systeem ook op waren ingesteld. De resultaten met andere instellingen zouden dus minder goed kunnen zijn.

De wetenschappers presenteren volgende week hun paper over het onderzoek op de International Conference on Intelligent Robots and Systems. Het Toyota Research Institute sponsorde het onderzoek van de MIT-experts. Het doel is om het systeem in de toekomst op allerlei vlakken in te gaan zetten, naast enkel voor zelfrijdende auto’s, en het door te ontwikkelen tot een soort röntgensysteem.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear