Uiteraard zijn wij allemaal heel erg keurige chauffeurs. We rijden allemaal keurig met het verkeer mee en houden ons aan de snelheid. Ondanks dat je je uiterste best doet om een perfect menselijk wezen te zijn, kan het helaas gebeuren dat je net even te hard rijdt of een situatie verkeerd ingeschat. En natuurlijk is dát dan het moment dat er net een agent of andere controlerend apparaat jouw wangedrag registreert.

Dat resulteert uiteraard in een boete die je altijd verrassend snel krijgt toegestuurd. Het bedrag van deze boetes zijn al niet mals (die stijgen bijna elk jaar), maar iedereen weet dat je ze snel moet betalen, want als je dat niet komt er een woekerrente bovenop waar Dirk Scheringa koontjes in de wangen van krijgt. De verhogingen zijn nu dermate hoog dat zelfs het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) de verhogingen te gortig vindt. Dat meldt de NOS.

Daarom wil het CJIB dat ze zelf de ruimte hebben om die verhogingen aan te passen. Het is niet altijd het geval dat mensen niet zozeer niet willen betalen, maar het simpelweg niet kunnen. De verhogingen die dan volgen zijn dermate hoog dat het volgens het CJIB ‘onredelijke gevolgen’ heeft. De percentages qua verhoging zijn namelijk veel hoger dan dat een incassobureau mag toepassen. Die zitten vast aan 15%, het CJIB niet.

Zelfs CJIB vindt de verhogingen te gortig

Betaal je de boete in eerste instantie niet, dan volgt er een verhoging van 50 procent, exclusief de broodnodige administratiekosten. Lukt het je niet om die te betalen, dan volgt er een verhoging van 100 procent. Zeker met de verlagingen van de maximumsnelheid op de snelwegen en in grote steden, is een overtreding relatief snel gemaakt. Daarbij worden de boetebedragen ook telkens hoger.

Volgens branchevereniging NVVK (Nederlandse Vereniging Voor Volkskrediet) zijn deze verhogingen een ‘boete op armoede’. Ze zijn dan ook erg te spreken over de houding van het CJIB, dat ze coulanter willen zijn met verhogingen. Uit onderzoek van het NVVK blijkt dat het CJIB onevenredig vaak naar bovenkomt als schuldeiser. Overigens is het niet zo dat het CJIB simpelweg de boetes kan aanpassen. Dit is wettelijk geregeld en zal ook wettelijk aangepast moeten worden.

Uiteraard is het ook belangrijk om een klein beetje eerlijk te zijn. Middels apps en verkeersbordherkenning kun je bijna overal zien wat de maximumsnelheid is. Mocht je onverhoopt toch een boete oplopen en deze niet kunnen betalen, kun je vrij eenvoudig inloggen op de website van het CJIB. Daar kun je de foto bekijken van je overtreding (altijd leuk), maar kun je ook een betalingsregeling treffen.

Reacties

  • Ron heeft op 11 augustus 2024 geschreven:

    Sommige boetes zijn wat mij betreft niet hoog genoeg zoals die van mobiel vasthouden of rijden onder invloed.
    Maar Nederland is inderdaad belachelijk duur en het word steeds lastiger om een beetje normaal rond te komen.
    De roverheid maakt het hele land kapot door steeds meer geld aan het buitenland te geven.

    • @ron heeft op 11 augustus 2024 geschreven:

      Daar hebben we Ron weer met zijn ‘roverheid’ gejank. Mensen die dat woord gebruiken, zijn niet serieus te nemen.

      Reageer
    Reageer
  • wilger heeft op 10 augustus 2024 geschreven:

    tja , ook ik kreeg een boete van 41 euro en wel voor 5 km te hard rijden op de snelweg, waarschijnlijk een inhaal manouvre waar ik niet onder uit kon, maar om dan voor 5 km 41 euro te rekenen , belachelijk als er nu een gevaar zetting was dan hebben ze gelijk , maar nu , stel azijnpissers in Den Haag en cjib

    • @wilger heeft op 10 augustus 2024 geschreven:

      Je hebt altijd 3 km/h coulance en 3% of minimaal 3 km/h meetfout marge. Jij reed dus niet 5 km/h maar minstens 8 km/h te hard en dat zou inclusief je tellerafwijking op jouw teller al bijna 15 km/h zijn. De enige bij wie je dus moet klagen is je eigen rechtervoet.

      Reageer
    Reageer
  • Alida heeft op 10 augustus 2024 geschreven:

    Een boete is al erg genoeg je kan er niet altijd iets aan doen als je geen crussecontrol hebt kan het voorkomen dat je op de snelweg net een paar km te hard rijd bij jnhalen. Maar de boetes zijn extreem vergelijk eens met Duitsland dat verschilt zo veel

    • John70 heeft op 10 augustus 2024 geschreven:

      Mét cruisecontrol kun je bij inhalen gewoon net zo goed een paar km te hard rijden. Gas geven en remmen werkt ook bij ingeschakelde cruisecontrol.

      Reageer
    Reageer
  • Alida heeft op 10 augustus 2024 geschreven:

    Meestal krijg je een boete waar je achteraf van denkt Ja dat is stom geweest maar soms krijg je een boete die zo onterecht is Zoals ook deze ik wist de weg niet en twijfelde bij een stoplicht waar een kastje stond ik reed helaas door het rode licht 309 euro alleen omdat ik de weg niet wist en langzaam reed.
    Ik vind 309 absurd door rood rijden mag niet niemand doet dat expres dus als er dan toch bekeurd moet worden begin dan met een normaal bedrag en bij een 2 de x iets hoger ect. Dit is veel eerlijker. Of laat de mensen uitleggen hoe of wat.

    Reageer
  • Jos heeft op 10 augustus 2024 geschreven:

    Ik reed 80 op een 80 weg. Elke dag, 2x, in t donker, een randweg, die ergens overging naar 70.
    22 dagen dacht ik daar 80 te mogen.
    Okay een boete.
    En nog een.
    Dagen later nog een.
    Enz enz enz, 42 in totaal. Neuh toen kon ik t niet meer betalen. Ook geen eerdere boetes, geen idee hoe die shizzle werkte.
    En, kraakte de weg kwijt, hield de ene voor de andere. En toen kwamen er herinneringen, gevolgd door aanmaningen. In beslagnames. Gijzelingsverzoeken. En dus voor de rechter.

    3800euro aan boetes.
    Na 2,5 jaar.
    6400euro had ik betaald.
    Maar t was intussrn al opgehoogd, naar 9300.
    22 bezwaarprocedures. 14 beroepsprocedures. Een draak van een dossier. Tal van zittingen.

    Ja kwas wel wat wijzer geworden.
    Voor een snelheidsovertreding van 10km/u ga je in dit land de bak in.

    Dat werd ingezien, en uiteindelijk is op eea manier een streep gezet door de rest. Hehe.

    Eigen schuld? Fair point. En in your face.
    Ja t kostte mij wat. Niet helemaal fair echter,
    Dus heb ik gezorgd dat dat wederzijds was.
    En die rekening betaal linksom rechtsom, jij.

    Waarom zou je mij willen straffen? Weet je wel wa da kost?

    Reageer
  • Voor iedereen begint te jammeren heeft op 9 augustus 2024 geschreven:

    Een boete krijg je alleen als je je niet aan de regels houdt dus het is altijd je eigen schuld.

    Dus niet jammeren over die gemene boze overheid maar in de spiegel kijken en je gewoon aan de regels houden.

    • Wim heeft op 12 augustus 2024 geschreven:

      Ik ben het eens met de boete, twijfel alleen soms over de hoogte als je dit vergelijkt met omliggende landen. Waar dit artikel vooral over gaat is de verhoging als je niet op tijd betaald. Die is onredelijk. Ik vind het een goed initiatief van het CJIB om hier naar te kijken of dit aangepast kan worden.

      Reageer
    • Herman heeft op 9 augustus 2024 geschreven:

      Helemaal mee eens!

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear