Gisteren maakten we toevallig een klein grapje over dat de politie waarschijnlijk sinds de uitvinding van de automobiel geen boetes meer heeft uitgedeeld voor onnodig links rijden. Ongetwijfeld zal het toeval zijn, maar gisteren ging de politie met een touringcar op pad om boetes uit te delen voor het vasthouden van de mobiele telefoon, rechts inhalen en – jazeker – onnodig links rijden.

Tussen 10:00 en 17:00 uur koekeloerden de agenten uit het raam van een bus om boetes uit te schrijven. De touringcar reed op de A58 (tussen Kruiningen en Ulvenhout), A16 (tussen Hazeldonk en de Randweg Dordrecht) en de A17 (tussen Moerdijk en Roosendaal). In totaal zagen de agenten 135 overtredingen op de drie snelwegen.

In een ritje van een halfuurtje spot je minimaal vijf mensen die links blijven plakken, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Toch schreef de politie maar twee boetes uit voor onnodig links rijden in zeven uur tijd. Tja, met deze instelling krijgen we het gat in de begroting inderdaad niet dicht. De boete voor onnodig links rijden is in 2023 een aardige 240 euro. Makkelijk verdiend, zou je zeggen.

Vanuit deze bus schreef de politie boetes uit. | Foto: © Politie

Boetes voor telefoongebruik was het doel

Voor rechts inhalen werd overigens maar één prent uitgedeeld. Deze boete kost tegenwoordig 280 euro. Voor het vasthouden van een telefoon kregen 119 mensen een bekeuring. Dat was trouwens ook de reden waarom de agenten in de bus zaten, dus het is logisch dat hiervoor de meeste boetes vielen. Zo harkten de agenten toch nog even ruim 45.000 euro aan boetes binnen, zonder administratiekosten.

Of de agenten zich verstopten onder de stoelen toen de bus weer aankwam bij het politiebureau, is niet bekend. Ook plaatste de politie een zogenoemde MONO-cam boven de A58 bij Ulvenhout. Deze camera betrapt bestuurders die een telefoon in hun handen hebben. De camera was nog een stuk succesvoller: tussen 08:00 en 15:30 uur werden 172 mensen betrapt, goed voor ruim 65.000 euro aan boetes.

Advertentie

Reacties

 • PJ heeft op 1 juni 2023 geschreven:

  Stel voor dat ze een keer iets vroeger uit bed komen en de A2 even een keertje heen en terug uitrijden..

  Reageer
 • Marcel heeft op 27 mei 2023 geschreven:

  Als ze nu ook eens boetes zouden bromsnorren voor het niet gebruiken van richtingaanwijzers en verkeerd in- en uitvoegen, zou de schatkist uitpuilen.

  Reageer
 • Stefan heeft op 27 mei 2023 geschreven:

  Als je gewoon (ruim) de max snelheid rijdt, is onnodig links rijden geen issue.
  Wie je dan nog wil inhalen, is per definitie zelf in overtreding

  • Kevin heeft op 27 mei 2023 geschreven:

   Je hebt geleerd altijd rechts aan te houden bij je rijlessen. Doe dit dan ook gewoon. Als dit, als dat. Het begint bij jezelf niet bij een ander. Maar je voelt je duidelijk aangesproken dus dan ben je vast zo’n luie bestuurder die ook altijd maar links blijft lakken.

   Reageer
  Reageer
 • Peter heeft op 26 mei 2023 geschreven:

  Snap het idee van een boete op rechts inhalen op de snelweg niet. Het is überhaupt toch niet mogelijk rechts in te halen wanneer niemand onnodig links rijdt?

  Reageer
 • Petrolhead heeft op 26 mei 2023 geschreven:

  Dat hele stuk op de A16 heeft 3 rijbanen of meer. Hoe vaak zie je op dat soort snelwegen wel niet dat mensen, vooral Duitsers hebben er een handje van, de hele tijd op de middelste strook blijven hangen ook al is de rechter rijstrook ook gewoon vrij? Geldt dat ook niet als onnodig links rijden?

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie