Wat is nu echt de zuinigste auto die je kunt kopen? Het is een vraag die bij veel mensen opkomt bij de zoektocht naar een nieuwe of een zuinige tweedehands auto. Zeker met de huidige brandstofprijzen. Het is een vraag waarop – zoals bij veel vragen – niet een eenduidig antwoord te geven is. Onderaan deze pagina vind je echter een lijst met tien van de zuinigste auto’s van dit moment, zowel nieuw als tweedehands.

Zo zijn er verschillende onderzoeken met verschillende resultaten, en is de zuinigste auto voor mensen die alleen in de stad rijden misschien niet de zuinigste auto om snelwegkilometers mee te maken. Een extreem voorbeeld: op het circuit (met hetzelfde tempo) is een BMW M3 zuiniger dan een Toyota Prius, omdat de M3 voor dit werk is gemaakt.

Verschil praktijk en papier voor de zuinigste auto

Waarom moet je kijken naar verbruikstesten? Elke nieuwe auto wordt aan een gestandaardiseerde verbruikstest onderworpen. Eerst was dit de zogenoemde NEDC-test, maar sinds een jaar moeten autofabrikanten het verbruik meten volgens de meer realistische WLTP-test.

Net als in het echt kan iemand heel goed zijn in het maken van proefwerken, maar in de praktijk er niets van bakken. Het opgegeven verbruik van een autofabrikant is dus een goede indicatie, maar in het echt kan de zuinigste auto in de prijslijsten op een andere plek staan.

De zuinigste tweedehands auto, zonder twijfel

In alle onderzoeken onder oudere auto’s komen twee modellen naar voren: de Volkswagen Lupo 3L en de Audi A2 3L, die motorisch bijna hetzelfde zijn. Dit zijn twee van de weinige auto’s die in de praktijk slechts 3,0 liter diesel op de 100 kilometer kunnen verbruiken. Daarvoor moest Volkswagen bergen verzetten: de Lupo 3L weegt 150 kilo minder dan een reguliere Lupo, en die woog al niets.

Daarvoor gebruikten ze – al in 1999! – materialen als aluminium, magnesium en speciale kunststoffen. Zelfs de ruiten waren dunner. Ondanks tegenvallende verkoopresultaten zijn er tegenwoordig genoeg 3L’s te vinden voor een schappelijke prijs.

Wil je dus een zuinige tweedehands auto, kijk dan zeker even naar de Volkswagen Lupo 3L of de Audi A2 3L. Het rijdt, mede dankzij de belabberde gerobotiseerde versnellingsbak, voor geen meter en de auto is niet vooruit te branden.

De Lupo 3L en A2 3L zijn diesels

Maar je rijdt vrijwel gratis, omdat het de zuinigste auto is. Het probleem van de auto is wel dat het een diesel is van meer dan twintig jaar oud, en dat kan een probleem worden in binnensteden. Het kan dus lonen om verder te kijken naar een nieuwere auto. Daarom geven we je een rits alternatieven.

Lees ook: Dit zijn de onzuinigste auto’s ter wereld

We geven je een lijst met zuinige auto’s, die in meerdere onderzoeken als zuinig naar voren komen. Het Duitse Spritmonitor.de houdt al enige tijd het praktijkverbruik van een hoop modellen bij, gesorteerd op brandstofsoort. Ook de ANWB deed samen met Natuur & Milieu regelmatig onderzoeken naar het praktijkverbruik van auto’s.

Wat is de zuinigste auto op benzine?

We maken twee lijstjes: de zuinigste nieuwe auto’s op benzine en de zuinigste tweedehandsauto’s, ook op benzine. De zuinigste nieuwe auto is volgens de verbruiksmonitor de Yaris Cross met een verbruik van 4,6 liter benzine op de 100 kilometer. De tweedehands Suzuki Celerio haalt hetzelfde verbruik zonder hybridehulpjes – waarschijnlijk vanwege het lage gewicht.

We zetten het verbruik er bewust niet achter, omdat we de lijstjes vooral zien als een mooie richtlijn. Het feit dat de Seat Mii, de Skoda Citigo en de Volkswagen Up volgens de lijst nét een ander verbruik noteren, betekent dat het verbruik volgens de lijst niet helemaal zaligmakend is. Conclusie is: ben je op zoek naar de zuinigste auto, kies dan eentje uit deze lijst die goed bij jou past.

De zuinigste nieuwe benzineauto

– Toyota Yaris Cross
– Toyota Yaris Hybrid
– Suzuki Swace
– Kia Niro
– Honda Jazz Hybrid
– Citroën C1 / Peugeot 108 / Toyota Aygo
– Toyota Corolla Hybrid
– Toyota CH-R
– Volkswagen Up
– Lexus UX 250h

De zuinigste tweedehands auto’s op benzine

– Suzuki Celerio
– Hyundai Ioniq Hybrid
– Toyota Prius
– Nissan Pixo / Suzuki Alto
– Daihatsu Cuore
– Skoda Citigo / Seat Mii
– Toyota Auris Hybrid
– Lexus CT200h
– Smart Roadster
– Honda Civic Hybrid

Dit bericht was oorspronkelijk in 2020 geplaatst. We hebben de lijstjes geüpdatet aan de hand van de laatste data. Ook zijn er inmiddels wat auto’s uit productie gehaald (Ioniq) of niet meer leverbaar (Prius).

Advertentie

Reacties

 • Ton heeft op 6 april 2020 geschreven:

  Ik heb inmiddels een 3de Spacestar
  En heb ze gekocht vanweg de ruimte en zuinigheid. De 1.0 uitvoering haalde 1 op 24 en heb nu een pittige 1.2 die haalt 1 op 20 .

  Reageer
 • Chris heeft op 5 april 2020 geschreven:

  Waarom staat de twinpop panda en 500 er niet tussen?
  Doen beide buiten de bebouwde kom gewoon 1 op 26

  Reageer
 • Emanuel heeft op 5 april 2020 geschreven:

  Wel raar dat geen enkel auto is op LPG. Dat de voordeligste brandstof. Hebben jullie niet vergeten als tweede hands de Chevrolet Spark bifuel?

  Reageer
 • E Vermoet heeft op 4 april 2020 geschreven:

  De Ludo 3L reed fantasies, de versnellingsbak schakelde goed, op twee exemplaren 310.000 km erop gezet. Gemiddeld in de winter 1 op 30, in de zomer 1 op 35.

  Reageer
 • Arjan heeft op 4 april 2020 geschreven:

  Volgens mij missen jullie een echte topper, altijd met gemak 1 op 20. De Mitsubishi space star, echt zuiniger dan meeste hybride. Diesel is appels met peren vergelijken denk alleen maar wegenbelasting.

  • Jelle heeft op 4 april 2020 geschreven:

   Het gaat hier over het verbruik in L/100km niet de algehele kosten. Daarnaast is het in verschillende gevallen dat een dieselmotor, benzinemotor of elektrische aandrijflijn het voordeligste is qua verbruik.

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie