Neem je vanaf Los Angeles Interstate 15 omhoog naar Vegas, dan kom je langs afslag 239. Daarop lees je een bijzondere stadsnaam: Zzyzx. Je spreekt het uit als Zieziks. En achter die bijzondere naam, schuilt een bijzonder verhaal. We kwamen het plaatsje tegen tijdens onze roadtrip in de Jeep Wrangler Rubicon.

Tot en met 1944 heette het plaatsje simpelweg Soda Springs. Radio-evangelist Curtis Howe Springer had het bijzondere streven de stadsnaam het laatste woord in de Engelse taal te maken. Waarbij niet onvermeld mag blijven dat je er ook flink mee kunt scoren bij Scrabble.

Grond voor de mijnbouw

Hij begon door het land te claimen bij de overheid voor de mijnbouw. Dat mocht in die tijd. Toen liet hij een stel daklozen een rits gebouwen neerzetten, waaronder een hotel, een spa en een kerk. Hij verwarmde water om neppe warmwaterbronnen te creëren. Dat het nep was, vertelde hij er niet bij.

In zijn spa verkocht hij middeltjes tegen elke denkbare ziekte. Vaak was het niets meer dan een drankje met selderij en wortel. En natuurlijk waren donaties voor zijn goede werk meer dan welkom.

Toen hij later stukken land probeerde te verkopen voor veel geld, liep hij tegen de lamp. De overheid claimde het land terug, omdat er geen mijnbouw op bedreven was. Hij werd aangeklaagd voor ‘kraken’ van het land. Hij en alle kopers moesten ophoepelen in 1976. Zzyzx bestaat nog altijd, al is er tegenwoordig niet heel veel te beleven.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)