Een onbekend aantal coureurs dat meereed in de W Series, een raceklasse voor vrouwen die twee weken geleden failliet werd verklaard, wacht nog altijd op prijzengeld dat ze in 2022 hebben verdiend. De W Series stopte het seizoen van vorig jaar eerder door financiële problemen. Die problemen zijn het gevolg van het verlies van een investeerder. Daardoor staan de jonge carrières van verschillende coureurs op het spel.

De W Series was niet alleen een unieke raceklasse door alleen vrouwen te laten deelnemen. De inschrijving was gratis en een prijzenpot van 1,5 miljoen dollar (omgerekend zo’n 1,4 miljoen euro) was per seizoen beloofd. Hoe hoger je in het kampioenschap eindigde, hoe meer geld je zou krijgen. Met dat geld zouden de vrouwelijke coureurs hun carrières een kickstart kunnen geven.

Toen het seizoen vorig jaar stopte, had de grote baas, Catherine Bond Muir, nog de hoop dat het prijzengeld naar de coureurs zou gaan. Maar dat is niet gebeurd. Twee voormalig coureurs – vijfvoudig racewinnares Alice Powell en Abbi Pulling die verschillende keren op het podium stond – vertellen aan TopGear dat ze nog geen dollar, pond of euro uitbetaald hebben gekregen voor het seizoen van 2022.

Hoeveel prijzengeld krijgen de coureurs in de W Series?

Powel en Pulling eindigden respectievelijk als derde en vierde in het kampioenschap, wat goed zou moeten zijn voor 125.000 dollar (ongeveer 115.000 euro) en 100.000 dollar (ongeveer 92.000 euro) per persoon als prijzengeld. En zij zijn niet de enige twee. Verschillende bronnen laten aan TopGear weten dat er naast een aantal coureurs, ook enkele leveranciers en medewerkers van de W Series nog wachten op een uitbetaling. Ook drievoudig kampioen in de W Series, Jamie Chadwick, zou nog niet uitbetaald zijn.

Jamie Chadwick W-Series
Drievoudig kampioen van de W Series, Jamie Chadwick | Foto: © W Series

Op basis van de structuur waarop het prijzengeld wordt verdeeld in de W Series zou Chadwick nog een half miljoen dollar (omgerekend zo’n 460.000 euro) moeten krijgen van de organisatie. Het prijzengeld varieert van vijf ton in dollars tot 7.500 dollar (omgerekend ongeveer 6.900 euro) voor de hekkensluiter.

Coureurs zijn voorzichtig om iets te zeggen over het prijzengeld in de W Series

Blijkbaar zijn er betrokkenen die nog niet zijn uitbetaald die zich er niet over willen uitlaten, omdat het de kans op een stoeltje in een andere raceklasse zou verlagen. ‘Er zitten twee kanten aan’, legt Powell uit. ‘Veel mensen in de juniorenklassen – laten we zeggen de F2, F3 en Formula Regional – krijgen geen prijzengeld. Ze krijgen niet betaald in de volgorde van het klassement tot aan de laatste plaats. In dat opzicht kun je zeggen: ”Nou, je hebt niets gemist”.’

‘Maar natuurlijk heb je op hetzelfde moment zeggen dat het [prijzengeld] een groot ding voor het kampioenschap was. Het geld zou je helpen om hoger op de ladder te klimmen, dat is wat de W Series wilde bereiken’, zegt Powell.

Nederlandse coureur in de W Series

TopGear heeft de baas van failliete W Series gevraagd om een reactie. Ook hebben we Beitske Visser, een Nederlandse coureur die meereed in de W Series, benaderd om te reageren op dit nieuws. Zij eindigde als tweede in 2022 en heeft daardoor recht op 250.000 dollar (ongeveer 230.000 euro). ‘Het klopt inderdaad dat ik geen prijzengeld heb ontvangen. Ook moet ik nog wat reiskosten ontvangen.’

Beitske Visser in de W Series-auto
Beitske Visser tijdens een race in de W Series | Foto: © W Series

‘Dit is financieel natuurlijk een lastige situatie voor ons allemaal aangezien dit ons inkomen was wat we weer konden gebruiken in de rest van onze carrière en waar we ook gewoon van moeten leven’, zegt Visser. De Nederlandse coureur weet niet goed wat er nu gaat gebeuren met de raceklasse, maar ze verwacht niet dat er nog wat uit de W-series gaat komen.

Intussen blijft het onduidelijk of de coureurs, leveranciers en medewerkers ooit uitbetaald gaan worden. De beheerders hebben beloofd ‘alle beschikbare opties te onderzoeken om de W Series in de toekomst opnieuw op te starten’. Wat je ook vindt van het concept van de W Series, het is een erg trieste situatie voor iedereen die er problemen door gekregen heeft.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie