Uncle Sam voorziet ons niet alleen maar van oorlog, hamburgers en spijkerbroeken. Zo af en toe komt er ook een fatsoenlijke Amerikaanse auto deze kant op.
 
Althans, de GMC Acadia komt niet rechtstreeks uit de VS naar ons land. US Carcenter Pietersen in Rotterdam haalt ‘m via de grijze import voor circa 75.000 euro naar Nederland. Een flinke duit, maar voor dat bedrag krijg je wel een full size (lengte 5,09 meter) en full options SUV met een 275 pk zescilinder, head-up display, All Wheel Drive en ruimte voor zeven personen. Niet gek, want voor een Mercedes-Benz GL of een Audi Q7 met dezelfde voorzieningen betaal je aanzienlijk meer.
 
De Acadia is wel een tikkeltje low-tech (lees: simpel) in techniek en afwerking maar dat is de ‘ingebouwde charme’ van een Amerikaanse auto. Verder kan de Acadia best bekoren, niet alleen wat betreft uiterlijk, ook qua weggedrag. Hij is prima afgeveerd en deint een stuk minder dan andere (Amerikaanse) SUV’s waarmee we hebben gereden. Natuurlijk houdt de GMC niet van bochten; toch hoef je niet nerveus te worden bij kronkels in de weg. Het onderstel van de auto is op comfort afgesteld en de Acadia leent zich dan ook uitstekend voor cruisen – op een wijze waarop je dat in rapvideo’s ziet.
 
Dat cruisen gaat je overigens wel wat centen kosten, want de 3,6-liter zescilinder waar de Acadia mee is uitgerust, slurpt benzine zoals een Amerikaan zijn milkshakes drinkt. Maar het hoge brandstofverbruik van de Acadia weegt op tegen het feit dat je per liter Euro 95 wel zeven personen en een hoop bagage mee kunt nemen. In onze ogen is de GMC namelijk zo ruim dat je zelfs het Vrijheidsbeeld – zonder kroon, dat wel – gemakkelijk op één van de zeven zitplaatsen kan laten neerploffen. Dat is uniek.
 
Tot slot nog een korte geschiedenisles: GMC staat voor de Grabowski Motor Company, van oorsprong een vrachtwagenmerk dat al sinds 1900 bestaat. GMC heeft in Nederland nauwelijks naamsbekendheid, maar is in het thuisland behoorlijk populair dankzij zijn pick-up trucks en bestelwagens. Dat je het weet.

Reacties

Meer van TopGear