Ruim tien jaar geleden bouwden studievrienden Daniël en Peter achter hun antikraakwoning een oude Land Rover om voor een reis naar Afrika. Die reis werd nooit gemaakt; in plaats daarvan zagen ze hoe hun deur werd platgelopen door mensen die ook zo’n custom-Defender wilden hebben. De mannen, geen technici maar bedrijfskundigen, sprongen in op de vraag.

Fast-forward naar nu: achter datzelfde pand bij de Amsterdamse Hemhavens hebben zich meerdere loodsen ontvouwd waarin 40 mensen werken. Opgebruikte LaRo-lijken, vers uit de woestijn gevist en in rijen opgesteld op het terrein, herrijzen hier uit de dood.

Wat doet The Landrovers?

The Landrovers (zonder spatie) maakt puntgave, tot op het laatste moertje nieuw opgebouwde Defenders voor klanten overal ter wereld. Inmiddels hebben ze er zo’n 180 op hun naam staan – niet één hetzelfde, want qua kleuren, materialen en aankleding is letterlijk alles mogelijk. Doorgaans voorzien ze hun creaties van bulderende, al dan niet supercharged V8-motoren van Chevrolet, maar sinds een jaar of vijf werken ze aan een nieuw idee.

The Landrovers Panterra Lion achterkant

De Panterra Lion is niet ’s werelds eerste elektrische Defender, maar ook niet zomaar een elektrische Defender. The Landrovers geeft de gehele basis opnieuw vorm: de starre assen maken plaats voor een onafhankelijke ophanging, er komen vier in-wheel motoren van het Sloveense Elaphe en in het chassis wordt een enorme accu van 200 kWh gehangen.

De Panterra Lion is geen kopie van de Defender

Nagenoeg alles, van de ontwikkeling van de aansturende software tot het ontwerp van de velgen, gebeurt in eigen huis. Het resultaat is in potentie de meest capabele offroader die je kunt bedenken. Daar komen we vandaag niet achter. De Lion waarmee we een klein rondje door de buurt rijden, is pas de tweede die is gebouwd; en de eerste was een prototype.

The Landrovers Panterra Lion rijdend zijkant strand

Hij is net terug van tests in Ljubljana en wordt nog volop bijgeschaafd, getweakt en verfijnd. Initiator en projectleider Frank merkt op dat de luchtvering wat lawaai maakt, dat er nog geen stabilisatorstangen gemonteerd zijn en dat de mate van kruipneiging gefinaliseerd moet worden. We luisteren aandachtig, maar door ons kinderlijke brein stuiteren slechts drie woorden. WhatThe… Juist.

Het vermogen van de The Landrovers Panterra Lion

600 pk in een Defender. Dat niet alleen: 600 elektrische pk’s in een Defender, geserveerd met de kleinste stuiptrekking van je teen. De sensaties zijn uniek en hilarisch. De hoge koets helt achterover terwijl de banden kermend krabbelen naar grip. Het geluid van wind en weg zwelt aan terwijl we druk moeten hoepelen met het kleine Moto-Lita-stuurtje. We kantelen, wiebelen en waggelen. We klappen, proesten en schateren.

The Landrovers Panterra Lion interieur stuur

Het zijn niet alleen de rauwe prestaties. Het is ook de ambiance, de liefdevol op smaak gebrachte omgeving waar je in zit. De koude metalen delen die je vastpakt. De fraaie interface op de schermen waarvan je weet dat hij hier is bedacht en vormgegeven. Alles ademt passie. Maar misschien wel het mooiste is dat onder al die weelde nog steeds een Defender leeft, met al zijn haken en ogen en maffe tekortkomingen. Karakter moet je niet glad willen strijken.

Zelfs in dit vroege stadium geeft al de helft van de klanten aan een elektrische variant te willen. Momenteel bouwt The Landrovers twintig auto’s per jaar, maar er is een wachtlijst – en dat terwijl je voor de prijs van een naar jouw wensen gevormde Panterra ook uit de wildste supercars zou kunnen kiezen. Maar die zijn niet uniek, en niet ‘hand-built in Amsterdam’.

Specificaties The Landrovers Panterra Lion (2023)


Motor
4 elektromotoren
600 pk
6.400 Nm (wiel)
200 kWh (accu)
Aandrijving
vier wielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 5,0 s
top n.b.
Verbruik (gemiddeld)
ca. 30 kWh/100 km
Actieradius (opgave)
600 km
Laadtijd
ca. 16 uur bij 11 kW
ca. 1 uur bij 150 kW (80%)
Afmetingen
ca. 4.790 x 1.790 x 2.100 mm (l x b x h)
2.794 mm (wielbasis)
gewicht n.b.
bagageruimte n.b.
Prijzen
op aanvraag

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie