Over de Fiat 500 en de non. Over de hele wereld stikt het van de pseudo-psychologen die allemaal hun eigen banale theorieën hebben over de relatie tussen erotiek en auto’s. Dat de Jaguar E bijvoorbeeld eigenlijk niets meer is dan een fallussymbool. Waarom? Omdat het met zijn lange motorkap een weerspiegeling zou zijn van de penis van de bestuurder. Veel te doorzichtig. Of dat de oude Nissan Micra geënt is op het achterwerk van een vrouw. Maar welke kleine auto met vage rondingen is dat dan niet?

Wat maakt een auto sexy?

De Micra was volgens Nissan ontworpen om in de smaak te vallen bij vrouwen en als de amateurpsychologen gelijk hebben, betekent dat dat er veel meer lesbiennes zijn dan we gedacht hadden. Heel andere factoren maken een auto sexy. Vaak heeft het er alles mee te maken wie er in zit. Iedereen heeft wel eens een wanstaltig wrak voorbij zien komen zoals een oude Allegro, maar met iemand achter het stuur die er wel wezen mocht, en wedden dat je dacht: ‘Wow, wat een geweldige auto’. Het leuke van de originele Cinquecento is dat iedereen, van stoere knapen tot tere modepopjes, er in dit autootje opwindend uitziet. Ongeacht leeftijd, schoonheid, rijkdom en standing; zelfs een non straalt in de 500 een zekere voortplantingsdrang uit.

Waarom is de Fiat 500 sexy?

Bescheidenheid moet er iets mee te maken hebben. De 500 is koket en omdat het een eenvoudige auto was voor de gewone man, bedacht in een pre-industrieel tijdperk, heeft het een ruig boers voorkomen, zoals een borst of een gebronsde spierbal waarvan slechts een glimp opgevangen kan worden door de grove vouwen van een eerlijke rustieke jurk. Een auto als een jute schort. Kunst en literatuur hebben het beeld van de ongeletterde boerenkinkel en de nobele wildeman alleen om die reden eindeloos geëxploiteerd.

De Cinquecento ademt ongecompliceerdheid uit. Het stapt niet in de valkuilen van seksuele intriges en manipulatie. Het droomt met een latente fantasie over hooibergen en onschuld. Belangrijker, de Cinquecento vertelt niets over zijn eigenaar. Alleen misschien dat het iemand is die zich niet anders hoeft voor te doen. Dus wat je ziet, is wat je krijgt. En jij zou het direct weten, toch?

Advertentie

Reacties

Meer
Advertentie