Je verwacht niet dat deze route echt de moeite waard is. Lincolnshire is niet
de eerste regio die je te binnen schiet als je het over wonderbaarlijk mooie wegen hebt.
 
Dat is niet alleen zo omdat de hoogte van de heuvels er niet in meters maar in centimeters wordt gemeten. Wat dat aangaat zou je dus beter in Nederland kunnen blijven. De wegen in Friesland, dat op dezelfde geografische hoogte ligt, kunnen immers ook heel mooi zijn. In werkelijkheid is het de reis meer dan waard. De B1225, die bij Caistor begint en net boven Horncastle eindigt, voert je exact door het midden van het Wolds-gebied. Dit is een van de mooiste plattelandsstreken van Engeland.
 
Hier vind je ongerepte natuur. De heuvelachtige gebieden elders in het land zijn misschien romantischer, maar de rust van deze dunbevolkte streek maakt heel wat goed. In Lincolnshire gaat de meeste ruimte op aan landbouwgrond. Mensen – en daardoor dorpen – vind je hier maar weinig. De dertig kilometer lange sliert kronkelend asfalt is de rust zelve.
 
Dat heeft ook zo zijn nadelen. Als je maag begint te rommelen, mag je hopen dat je broodjes voor onderweg bij je hebt, want een pub of herberg zoek je tevergeefs. Gooi liever je picknickmandje achterin. Met zo weinig mensen in de omgeving heeft een eettent maar weinig bestaansrecht.
 
Ga je vanuit Caistor en de M180 naar het zuiden, doe het dan rustig aan. Op één kruispunt staat een halve bloemenstal ter herinnering aan verkeersslachtoffers, en dat is niet grappig bedoeld. Zodra je de B1225 opdraait, ben je op de goede route. Kom je achter een tuthola terecht of een andere langzame verkeersdeelnemer zoals een tractor, dan ben je de sjaak. Ruimte om in te halen is er niet, tenminste niet als je het legaal, makkelijk en vooral veilig wilt doen. Op een gegeven moment wordt de weg breder: dan zijn de kansen om in te halen groter.
 
Heb je vrij baan, dan glijd je heerlijk over de glooiingen en kom je lekker in het ritme van de ene flauwe bocht naar de andere. Er is een aantal blinde bochten dat zomaar voor je opdoemt, dus daar moet je voor uitkijken. Verder is de route overzichtelijk en zul je weinig poe, dat ging maar net goed-momenten beleven.
 
Dat wil niet zeggen dat je kunt indutten. Er zijn drie grote kruispunten, althans ‘groot’ voor Lincolnshirese begrippen dan. Twee daarvan bieden slecht zicht, omdat de kruisende weg al dicht voor het kruispunt weg buigt. Aankomend verkeer zie je dus pas op het allerlaatste moment. Als je de borden ‘Give Way’ ziet, stop dan.
 
Eigenlijk moet je de route twee keer doen. De eerste keer om de weg te ontdekken, de tweede keer om te genieten van het landschap. Nog één aanbeveling tot besluit. Rij de route ’s zomers in de vroege morgen of in de avondschemering. Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je zulke mooie zonsop- en ondergangen ziet.
 
Noodnummers
Heb je het weer voor elkaar? We hadden je nog zo gewaarschuwd voor de kruisingen. Goed, we zeggen het nog één keer: het nationale alarmnummer in Engeland is 999.
 
Zo ga je op weg
Hoewel je op dezelfde hoogte als Friesland zit, is het toch nog een flinke tocht. Vanuit Rotterdam of Zeebrugge kun je in zo’n twaalf uur met de boot naar Hull. Dat kost je tussen de 350 en 450 euro voor een retourtje met de auto en twee personen. De wegen zijn niet overbemeten, de meeste zijn b-wegen. Houdt er ook rekening mee dat het aantal afslagen op de snelweg M180 zeer beperkt is, dus een afslag missen is niet handig.
 
Hoteltip
Zoals geschreven zijn er maar weinig uitspanningen op de route. Dus je zult er vanaf moeten. Het Kenwick Park Hotel is een aanrader. Dat staat in Louth. Ook de weg daar naartoe is fantastisch (www.kenwick-park.co.uk).
 
Muziek voor onderweg
Op de boot hoor je James Last, in de auto luister je naar The Suburbs van Arcade Fire.
 
De ideale auto
Z’n wegligging hoeft niet geweldig messcherp te zijn, want de bochten zijn over het algemeen vrij flauw. Een kolfje naar de hand van een Corvette ZR1.
 
De beste auto
Een Golf GTI. Het wegdek is hier en daar niet echt geweldig, dus een beetje vering is welkom.
 
Wat je moet weten
De landbouw is de voornaamste bron van inkomsten dus de kans dat je een tractor tegenkomt is erg groot. Ze kunnen ook net voorbij een blinde bocht tuffen, dus kijk uit.

Reacties