Surf maar eens snel naar Google Maps en bekijk daar de weg die je nu gaat rijden. Het is de Toyo Tires Turnpike in Japan.
 
Zoals de naam al aangeeft, is deze pas de testroute van de bandenfabrikant Toyo. Kies je ook nog eens voor Street View, dan heb je helemaal het idee dat je er al rijdt. Mooie foto’s van de Fuji krijg je op de koop toe.
 
De weg, die ook bekend staat als Hakone-weg of Hakone-pas, is echt een van de mooiste trajecten ter wereld. Hij leidt van Hakone-Itabashi naar de stad Odawara, via de Baai van Sagami. Deze plek ligt ongeveer twee uur rijden ten zuidwesten van Tokio. Het eindpunt is het Ashinoko-meer. Je moet tol betalen voor de weg, maar niet omdat hij twee belangrijke plaatsen met elkaar verbindt. Parallel ligt zelfs een nieuwere weg. Nee, de reden dat je de knip moet trekken. is omdat het uitzicht en het rijgenot werkelijk fenomenaal zijn.
 
Eenmaal boven kijk je richting het noorden uit over het meer, in de verte torent de Fuji ver boven alles uit. Voor de mooiste digitale voorproef dirigeer je het Street View-mannetje naar het uiterste zuidwesten. Je ziet nu waarom al die Japanse truttenschudders en andere vehikels zo langzaam voor je uit kruipen. Deze stek wordt algemeen beschouwd als de mooiste plek om Japans heilige berg te bekijken.
 
Genoeg gekeken, laten we het eens over de weg hebben. Het is een schitterend geplaveide kronkelweg, die overal breed genoeg is. Bovendien trakteerden de ontwerpers ons op een paar mooie schuin liggende bochten. Richting het dal kun je sneller opschieten, zeker omdat de bochten perfect overzichtelijk zijn. Ook zie je al ver van te voren of er tegenliggers aankomen. Verderop is de weg iets smaller, maar nog steeds erg uitdagend. Nergens wordt het trouwens te smal. Er zijn genoeg plekken om langzamere voorliggers te kunnen inhalen of tegenliggers te passeren. Daarbij komt dat Japanners zo hoffelijk zijn om andere automobilisten die ‘iets’ meer haast hebben alle ruimte te geven.
 
De reis is het geld meer dan waard. Het is prijzig om naar Japan te vliegen en een huurauto is helemaal schreeuwend duur. Maar we kunnen je gerust zeggen dat Japan ten onrechte links blijft liggen bij de keuze van een vakantieland. Zet wat centjes opzij en ga gewoon. Het verkeer kan rampzalig zijn, maar laat de horrorverhalen je niet afschrikken. Als je op de juiste tijd de snelweg van Tokio naar Nagoya-Tomei neemt, rijdt het verkeer prima door. Neem de afslag naar de 255, naar Odawara, en je hebt je bestemming bijna bereikt.
 
Dit is het beroemdste traject rondom Hakone, puur en alleen vanwege het feit dat je hier nog echt kunt genieten van autorijden. Niet voor niets staat deze weg hoog op het lijstje van elk zichzelf respecterend autoblad.
 
We geven je graag nog een extra tip. Blijf een tijdje in de omgeving rondkijken. Beperk je niet tot het uitzicht op de Fuji, maar ga ook eens naar Ashinoko zelf. Zoom op Google Maps maar eens in op die kronkelweg die ten westen van het meer loopt. Dit is de Ashinoko Skyline-route. Nogmaals: het is één van de mooiste wegen die je in je leven kunt rijden, getuige de foto’s die je naast de digitale kaart ziet staan. Pak je koffers maar en ga naar Japan.
 
Noodnummers
De politie bel je via 110, een ambulance en de brandweer komen na een telefoontje naar nummer 119. Deze gegevens vind je in je huurauto.
 
Zo ga je op weg
Een retourvlucht Amsterdam-Tokio vind je soms al voor zo’n 800 euro. Maar we zagen ook een ticket van 5.000 euro voorbij komen. Snuffelen is de moeite waard.
 
Hoteltip
Hotel Senkel in Hakone-Yumoto is een prachtige plek om te overnachten. De omgeving van Hakone staat bekend om zijn natuurlijke bronnen en in dit hotel kun je daar het beste van genieten. www.senkel.net
 
Muziek voor onderweg
Cell-Scope van Melt Banana. Als je van het nummer Shield Your Eyes niet snel gaat rijden, moet je opnieuw rijexamen doen.
 
De ideale auto
Open rijden is een aanrader. Een MX5 kost je 1.000 euro voor een week, een Nissan 370Z Roadster komt op 1.500 euro.
 
De beste auto
Ook in een Mazda2 kom je een heel eind, maar met 600 euro is die ook niet goedkoop.
 
Wat je moet weten
In Japan moet je een internationaal rijbewijs hebben. Ga zeker niet zonder de weg op, want in Japan zijn regels heilig. De politie is streng.

Reacties