Dat BMW in staat is om SUV’s ongelooflijke dingen te laten doen, dat weten we. Toch kan niets je voorbereiden op een kolos van ruim twee ton die een F1-circuit verslindt als een snackje.

Het zijn nooit de cijfers die het ‘m doen. Je kunt er nog zo veel horen, ze kunnen nog zo indrukwekkend zijn; voor cijfers koop je doorgaans maar weinig. Kijk maar: de nieuwe BMW X6 M heeft 4 procent meer vermogen en 10 procent meer koppel dan z’n voorganger, en hij verbruikt 20 procent minder brandstof. Z’n remmen hebben een 50 procent groter oppervlak en zijn 40 procent meer hittebestendig. Hij heeft tien radiatoren met vijf pompen die de koelvloeistof door vier circuits doen stromen.

Zie je? Heb je niks aan. Je zegt hooguit ‘goh’ en gaat weer verder met weifelen of je ‘m nou wel of niet cool vindt.

BMW weet dat het zo werkt. Daarom geven ze ons, vlak nadat ze ons deze getallen verteld hebben, de sleutels van een X6 M in de pitstraat van het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Juist, de baan waar de Grand Prix van de Verenigde Staten wordt verreden. De boodschap: maak het maar mee. We voelen ons alsof we in een turnklasje zitten met de Sterkste Man.

De techniek van de X6 M is ontzagwekkend. Z’n twee twin-scroll turbo’s zijn samen met het uitlaatspruitstuk tussen de cilinderbanken geplaatst voor een compacte constructie en snelle respons. Hij verdeelt z’n monsterkoppel over een groot toerengebied en stuurt tot 100 procent ervan naar de achterwielen, als het nodig is. Hij accelereert in 4,2 seconden van 0 naar 100 km/u – even snel als een Aston Martin V12 Vantage. Laat dat gegeven even op je inwerken. Hoe dan ook: dit verandert allemaal niets aan het feit dat de X6 M zo’n 2,3 ton weegt. Het kan niet anders dan dat dat hem op het circuit parten gaat spelen. Toch?

Het eerste wat je brein op z’n kop zet, is de slepende, niet aflatende versnelling. De 0-naar-100-tijd maakt indruk, maar ook dat is maar een cijfer. Pas als je voelt hoe een machine van dit formaat zichzelf afschiet en je de snelheidsmeter met een onmogelijk tempo ziet klimmen, besef je onthutst dat dit niet mogelijk zou moeten zijn. Vervolgens word je overmand door lichte paniek, want er komt een scherpe bocht aan en je rijdt een miljoen kilometer per uur in een auto met het gewicht van een olifant. Je stampt op de M-remmen en staat ongeveer twee voetbalvelden vóór de bocht stil. Dit wordt even wennen.

Het hypermoderne Circuit of the Americas meet 5,5 kilometer en heeft twintig bochten en 39 meter hoogteverschil. Het is niet het soort circuit dat je binnen twee rondjes wel even doorhebt. We rijden dan ook achter BMW-fabrieksrijder en oud-F1-coureur Timo Glock aan om de baan te leren kennen en via de portofoon wat tips van hem te ontvangen. Na een opwarmsessie valt Glock al snel uit zijn rol als babysitter en begint hij meer tempo te maken. Wij volgen braaf, waarbij het niet lang duurt voor onze kaak onze stuurbewegingen in de weg begint te zitten.

Van tevoren, terwijl we op onze telefoon met vogeltjes zaten te spelen, vertelde een man van BMW M over het onderstel van de X6 M. Hij legde uit dat ze de wielen meer camber gaven, dat ze de achteras steviger ophingen en voor minder toegeeflijke draagarmen zorgden. Hij had het over anti-squat en anti-dive, de met 10 millimeter verlaagde ophanging en actieve stabilisatorstangen, die zichzelf in een mum van tijd aanspannen om overhellen tegen te gaan als je een snelle bocht in stuurt. Toen kwam er een man van Michelin die vertelde over de speciaal ontwikkelde Pilot Super Sport-banden met twee compounds en een techniek die het loopvlak onder alle omstandigheden optimaal aan de grond houdt.

Ja ja, dachten we. En toen gingen we rijden. Om het even samen te vatten: de grip en de bochtsnelheden die de X6 M kan bereiken, zijn gezien z’n omvang niet te bevatten. Ronde na ronde blazen we achter Glock aan, stuiterend over kerbstones, de banden kermend in de lange, snelle wendingen. We remmen onmenselijk hard voor haarspeldbochten, waarna de V8 hamert om ons weer op tempo te brengen. De achttraps automaat geeft meedogenloze klappen en reageert vlot op de flippers. Dankzij de delicate balans in de auto en slimme torque-vectoring is de X6 met het gaspedaal te sturen en heb je nooit het idee met een belachelijke exercitie bezig te zijn. Na verloop van tijd krijgen de banden het warm, maar het weggedrag blijft voorspelbaar. De remmen worden heet, maar blijven stevig aanvoelen. Het is alsof we rijden in een hete hatchback aan de steroïden. Het is een grote, blauwe stomp in de maag van Newton.

Nu is jouw terechte reactie op dit verhaal: leuk, maar wat heb ik hieraan als ik ermee over de A2 schuifel? Goede vraag, daarom gaan we ook nog even met de X6 M rijden zoals 99,9 procent van z’n kopers dat zal doen. Meestal is dit het moment waarop we een auto in de zachte, vriendelijke modus zetten. Niet de X6 M: al rijd je nog zo rustig, deze auto voelt beter en completer als je verschillende componenten op Sport laat staan. BMW M heeft haar karakter tot in z’n schroefjes doorgedrukt en daar past een gevoelig gaspedaal, een alerte automaat en een ietwat zware besturing bij. Het onderstel, met standaard luchtvering met niveauregeling op de achteras, is los in te stellen en bevalt ons prima in de Comfort-stand.

Het punt is dat je in een auto als deze niet hard hoeft te rijden om z’n uitzonderlijke prestaties op prijs te stellen. Zoals je ook in een supercar rustig door het verkeer kunt laveren, genietend van de simpele wetenschap dat je op elk gewenst moment een surplus aan vermogen kunt aanspreken, zo rijden wij voortaan de X6 M met in ons achterhoofd de halsbrekende toeren die we uithaalden in het kielzog van Timo Glock op het Texaanse F1-circuit. Het bewijst maar weer: cijfers zeggen niets. Je moet het meemaken.

 


BMW X6 M

16/20

Motor
4.395 cc
V8 biturbo
575 pk / 750 Nm

Aandrijving
vier wielen
8v automaat

Prestaties
0-100 km/u in 4,2 s
top 280 km/u (optie)

Verbruik (gemiddeld)
11,1 l/100 km
258 g/km CO2

Afmetingen
4.909 x 1.989 x 1.689 mm (l x b x h)
2.933 mm (wielbasis)
2.340 kg
85 l (benzine)
550 / 1.525 l (bagage)

Prijzen
NL € 167.400 (25%)
BE € 122.350

Het vonnis
Een hele X6-rijtest zonder het over z’n uiterlijk te hebben? Ja, dat we ‘m niet mooi vinden, weten jullie nu wel. Net als ons advies, maar goed, komt ie nog een keer: de X6 M is top, neem een X5 M!

Reacties