Tegenwoordig kunnen filmmakers met CGI alles visualiseren wat je maar wilt. Maar toch gaat er niets boven echt verwrongen blik. Zelfs bij Transformers, waar zoveel CGI gebruikt wordt dat je bijna gaat twijfelen aan de acteurs, zijn er echte auto’s gesneuveld. Dit zijn tien films waarin de meeste ‘echte’ auto kapot gingen.

Uit de opbrengsten van verschillende films hieronder, blijkt dat de investering om de auto’s kapot te maken het meer dan waard is. Het zal je niets verbazen dat meneer Toretto een groot aandeel had en een hoop van de onderstaande destructie. Toch weten hij en zijn F&F-makkers niet de meeste auto’s kapot te maken in één film.

10. 2 Fast 2 Furious – 130 auto’s

Filmauto's 2 Fast 2 Furious

Zoals je al had verwacht, beginnen we met een inzending van F&F. In de tweede film van de inmiddels iconische serie aan films sneuvelden 130 auto’s. Er kwamen wat pareltjes voorbij in deze film; de Mazda RX-7, Nissan GT-R R34 en de Honda S2000. Ze doen alle drie onmogelijke acrobatische kunstjes. Een fijne familie aan auto’s zou je kunnen zeggen.

9. A Good Day to Die Hard – 132 auto’s

Filmauto's BMW rijder voor exploderende BMW in A Good Day to Die Hard

Elke Die Hard-film die na de eerste kwam, overtroffen niet het origineel. Al verdient de vijfde film wat extra credits voor de totale vernietigingslust van de makers. We hebben het over auto’s als een Mercedes G-Wagon, een Unimog en een militaire truck die beter bekend staat als de ‘MRAP’. En ook wat BMW 7-serie’s trouwens. Yippee-ki-yay…

8. The Junkman – 150 auto’s

Filmauto's uit The Junkman

The-wie? Voor de deze inzending moeten we wat verder terug in de tijd. Het is de tweede film van een trilogie aan autofilms van regisseur H.B. Halicki. Onder deze drie films valt ook Gone in 60 seconds. Dat moet wel een belletje doen rinkelen. Regisseur Halicki gebruikte blijkbaar een van de auto’s uit zijn eigen collectie in de film. Pijnlijk…

7. Fast & Furious – 190 auto’s

Filmauto's uit Fast and Furious rijdend op een snelweg naast vrachtwagen

Het vierde deel van de bekendste autofilmreeks kwam uit in 2009 en werd geregisseerd door Justin Lin. Het budget voor de film was naar verluidt 85 miljoen dollar. De totale opbrengst ging daar ver overheen met 363 miljoen dollar. We hoeven dus ook geen medelijden te hebben met de makers. En die 190 gestorven auto’s zijn het meer dan waard.

6. Furious 7 – 230 auto’s

Filmauto's exploderende auto van de zijkant in Furious 7

Lach maar zolang je wilt, maar je kunt niet anders dan respect hebben voor filmmakers die dit aandurven. Voor deze film werden op maat gemaakte echte auto’s gebouwd en uit een vrachtvliegtuig gemieterd. En dat voor een paar minuten aan beeldmateriaal. ‘Iedereen was geschokt toen ze erachter kwamen dat we echte auto’s uit het vliegtuig gooiden’, vertelde de autocoördinator van die film destijds aan TopGear.

5. The Fast & Furious: Tokyo Drift – 249 auto’s

Filmauto's in The Fast and Furious: Tokyo Drift

De favoriet van de doorsnee F&F-fan. De film die geïnspireerd werd door de Japanse driftwereld was inderdaad op sommige momenten ietwat ongemakkelijk, maar het was en is nog steeds prima om naar te kijken. Zelfs Christopher Nolan is fan. Moeten we hem niet eens een film laten regisseren?

4. Fast Five – 260 auto’s

Filmauto's in Fast Five

De vijfde film ging nog verder weg van straatrace en focuste meer op de overvalfilosofie. Het succes veranderde echter niet, net als de honderden auto’s die kapot gingen. Ook deze investering verdiende zichzelf prima terug. De film leverde 500 miljoen dollar méér op dan erin werd geïnvesteerd.

3. The Matrix Reloaded – 300 auto’s

Filmauto's The Matrix Reloaded op de snelweg stunt

Jongere lezers zullen de hype rond de tweede The Matrix-film niet hebben meegemaakt. De achtervolging op de snelweg was één van de spectaculairste stukjes filmmateriaal ooit. Voor deze scène bouwden ze dus een eigen stuk snelweg. Er zat zeker wat computertechniek bij, maar GM leende een aantal auto’s uit, zoals de Cadillac hierboven. Een groot deel daarvan sneuvelde dus voor het goede doel.

2. Fast & Furious 6 – 350 auto’s

Filmauto's Fast and Furious 6 rijdend voor een tank

Ja, nog een film met Domenic Toretto, had je iets anders verwacht van een filmreeks waar ze met een auto van gebouw naar gebouw springen? En wederom betaalt het zich uit; een opbrengst van 788 miljoen dollar tegenover een investering van 160 miljoen dollar. Daar kun je wel wat blikschade voor lijden.

1. Transformers: Dark of the Moon – 532 auto’s

Filmauto's explosie in Transformers: Dark of the Moon

De eerste plaats wordt niet vergeven aan een Fast & Furious-film. Logisch, want niemand kan op tegen Michael Bay als het om slopen gaat. In de film vechten transformerende robots een oorlog uit; een concept dat goed genoeg blijkt voor een record in het Guinness Book of World Records voor de meeste auto’s gesloopt in één film. En met resultaat: een opbrengst van 1,1 miljard dollar.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie