De 70e Italiaanse Grand Prix in de Formule 1-historie ging van start op een nat Autodromo Nazionale Monza. En dus was het veel zoeken naar grip in de 1e vrije training. De twintig coureurs moesten hard werken om hun auto’s op het asfalt te houden. Dit verliep niet altijd volgens plan. Vooral bij de eerste chicane maakten veel coureurs gebruik van het asfalt rondom de baan.

Spins op Monza

Al na zo’n twintig minuten werd de rode vlag gezwaaid. Kimi Räikkönen parkeerde zijn Alfa Romeo in de muur nadat hij spinde in Parabolica. In diezelfde ronde maakte Carlos Sainz een pirouette, die wat ons betreft een 8 uit 10 verdient. Nog geen vijf minuten later kon er weer met de rode vlaggen gezwaaid worden. Sergio Perez maakte een fout, die vergelijkbaar was met de fout van Sainz. Perez gleed echter door over het gras en kwam in de muur terecht. De hele achtervleugel van de Racing Point was in deeltjes opgegaan. De monteurs van dat team hebben dus nog wel wat werk. Even later spint Pierre Gasly bij het uitkomen van de pits. Een kortstondige rode vlag is wederom het gevolg.

De crash van Perez

Lastige omstandigheden

Er werden niet veel rondes gereden in de 1e vrije training. Max Verstappen gaf daar een verklaring voor over de boordradio: ‘Er komt geen temperatuur in de banden, omdat ze veel te hard zijn. Geen wonder dat iedereen wegglijdt’. En Antonio Giovinazzi hoort ook bij iedereen. De Italiaan spinde in de eerste chicane waardoor hij z’n auto moest draaien op het gras.

Naarmate de sessie vorderde, werd de baan steeds wat droger. Met nog een paar minuten te gaan, durfden de teams het aan om hun coureurs op slicks naar buiten te sturen. Hieruit bleek dat de beide McLarens snel zijn bij een half natte, half droge baan. Max Verstappen eindigde als zevende achter de Toro Rosso van Daniil Kvyat.

1e vrije training van de GP van Italië 2019

01. Charles Leclerc
02. Carlos Sainz
03. Lando Norris
04. Lewis Hamilton
05. Alexander Albon

Data en tijden van de GP van Italië 2019

Vrijdag 6 september 2019
2e vrije training: 15:00 – 16:30 uur

Zaterdag 7 september 2019
3e vrije training: 12:00 – 13:00 uur
Kwalificatie: 15:00 – 16:00 uur

Zondag 8 september 2019
Race: 15:10 – 17:10 uur

Foto: Red Bull Content Pool

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Lees meer over formule 1