Om 10:00 uur Nederlandse tijd is de 1e vrije training van de GP van Rusland van start gegaan. Koester het moment, want geruchten gaan in de paddock dat de Russische Grand Prix na de editie van 2020 gaat verkassen naar Sint Petersburg, waar er momenteel wordt gewerkt aan een nieuw circuit.

Wat opvalt aan het begin van de training, is dat de coureurs wordt opgedragen om de kerbs te mijden. Een reden wordt niet specifiek gegeven. En dat terwijl er genoeg bochten zijn waarbij de kerbs maximaal gebruikt kunnen worden.

Al na een kwartiertje moet Daniil Kvyat zijn Toro Rosso naast de baan parkeren vanwege een kapotte motor. Geen reden tot paniek: de nieuwe Spec 4-motor ligt nog niet in de Toro Rosso, die wordt waarschijnlijk net voor de race gemonteerd. Daardoor moet hij wel achteraan starten. Later blijkt dat er een probleem zit in het benzinesysteem. De training zit erop voor Kvyat.

Om ervoor te zorgen dat de coureurs bij bocht 2 niet zomaar de uitloopstrook gebruiken, hebben de baanbeheerders blokken neergezet waar de coureurs omheen moeten, net als bij Monza. Het effect hiervan is minimaal en de coureurs schieten langs de blokken stiekem de baan op.

Het hoogtepunt van de eerste vrije training

Het hoogtepunt van de eerste vrije training komt van Valtteri Bottas. In bocht 3 rijdt hij op een haar na over een Russisch vogeltje heen. Zoals gewoonlijk zitten de coureurs hier en daar elkaar in de weg. Zo komt Lewis Hamilton Romain Grosjean tegen. De Mercedes moet flink in de ankers en weet de Haas te ontwijken. Carlos Sainz komt de Ferrari van Leclerc tegen in bocht 3 tijdens een snelle ronde van de Spanjaard.

We hebben er even op moeten wachten, maar dan hebben we ook wat

Aan het einde van de eerste vrije training zorgt de DRS-functie van Bottas voor problemen. Bij het uitkomen van bocht 2 blijft de DRS open staan en begeeft de helft van het vleugeltje het. De Fin kan zijn Mercedes nog wel rustig naar de pitstraat rijden.

Op datzelfde moment zet Daniel Ricciardo zijn Renault in de muur. Hij spint en weet zijn auto te laat tot stilstand te brengen, waardoor hij zijn achtervleugel flink beschadigt. Hij kan wel door en rijdt behoedzaam naar zijn pitbox.

Uiteindelijk rijdt Charles Leclerc de snelste tijd in de eerste vrije training. Met 0,082 seconde verschil staat Max Verstappen op P2. Sebastian Vettel staat op P3 met een halve seconde achterstand op zijn teamgenoot. Bottas en Hamilton eindigen op P4 en P5 op 0,7 seconde en 0,9 seconde.

1e vrije training van de GP van Rusland 2019

01. Charles Leclerc
02. Max Verstappen
03. Sebastian Vettel
04. Valtteri Bottas
05. Lewis Hamilton

Data en tijden van de GP van Rusland 2019

Vrijdag 27 september 2019
2e vrije training: 14:00 – 15:30 uur

Zaterdag 28 september 2019
3e vrije training: 11:00 – 12:00 uur
Kwalificatie: 14:00 – 15:00 uur

Zondag 29 september 2019
Race: 13:10 – 15:10 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)