In Abu Dhabi kwamen de coureurs voor de laatste keer dit seizoen over de finish. Behalve Ricciardo en Sainz; die moesten de race vroegtijdig staken. Voordat de eerste race in 2018 van start gaat, verandert een aantal dingen. De volgende dingen zagen we afgelopen zondag (voorlopig) voor het laatst.

01. Halo-loze auto’s

Het zat er al een hele tijd aan te komen, maar volgend jaar zullen de Formule 1-auto’s er toch echt aan moeten geloven. De esthetisch-controversiële veiligheidsmaatregel, eh, schittert in Australië op de auto’s. Dat betekent dat we in Abu Dhabi aan het einde zijn gekomen van het open-cockpit-tijdperk. Vanaf volgend seizoen zullen de coureurs achter de uit-de-kluiten-gewassen teenslipper verscholen zitten.

02. Haaienvinnensoep

Het gaat echter niet alleen maar bergafwaarts met de visuele aantrekkingskracht van de racers. De haaienvinnen die aan het begin van dit seizoen op de auto’s verschenen, zullen volgend jaar verbannen worden uit de sport. Dat betekent dat de teams hun fragiele kleerhangers nergens aan op kunnen hangen. Volgend jaar zullen we dus geen rondvliegende T-vleugels op het circuit zien. Goed nieuws.

03. Massa

Na een emotioneel afscheid in Brazilië, was Abu Dhabi de allerlaatste race voor de 36-jarige Williams-coureur. De Braziliaan die 20 seconden lang wereldkampioen was (Google maar even GP van Brazilië 2008), hangt zijn Formule 1-helm aan de wilgen. Wacht eens even… Hebben we dit niet eerder geschreven? Déja Vu.

04. Begrijpelijke bandenkeuzes

Dit jaar was het soms al lastig om de vijf verschillende gradaties in hardheid van het rubber te doorgronden. Omdat Pirelli oplossingen overschat vindt, besloten ze om nog twee verschillende banden toe te voegen. Superhard en Hypersoft worden toegevoegd, maar de Hard-compound wordt de Medium van dit jaar en de Medium komt dichter bij de Soft en de …. Au, wij krijgen er Superharde hoofdpijn van.

05. Het vertrouwde logo

Sinds Bernie Ecclestone van zijn koolstofvezel-troon is gestoten, wordt de Formule 1 in rap tempo veranderd. Bij dit nieuwe tijdperk vindt Formule 1 ook een nieuw logo gepast. Het iconische en slim ontworpen F1-logo, is nu vervangen door vier rode strepen. Wij zijn er nog niet helemaal aan gewend.

06. Mc-Honda

De martelgang van McLaren is ten einde gekomen. Op het Yas Marina-circuit moesten Alonso en Vandoorne de laatste kilometers afleggen met de Honda-motor. De betrouwbaarheid en snelheid liet te wensen over. Volgend jaar zullen zij met Renault-motoren aan de start verschijnen. Grappig feitje: Red Bull en McLaren zijn dit seizoen beiden slechts zeven keer met beide auto’s over de finish gekomen. Heeft McLaren te vroeg gejuicht?
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Lees meer over formule 1
Advertentie